Teodor Murăşanu

• Biobibliografie •
Cel puţin pentru turdeni anul 2011 ar putea fi declarat anul Teodor Murăşanu, fiindcă la 19 iulie s-au împlinit 120 de ani de la naştere, iar la 2 septembrie se vor aduna 9 luştri de la moartea celui care a devenit personalitatea emblematică a vieţii literare din zonă. Biblioteca Municipală este întîia instituţie care aşează pe frontispiciul ei (mai, 1993) numele scriitorului şi patronului-director al revistelor culturale Abecedar şi Pagini literare, cît şi al ziarelor Turda şi Arieşul.  În următorul an (iunie, 1994) Şcoala Generală nr. 1 primeşte acelaşi nume demn de veneraţie.
De curînd Biblioteca Municipală „Teodor Murăşanu” a tipărit Biobibliografia Teodor Murăşanu, elaborată de bibliotecara Gabriela Someşfălean, întîia lucrare bibliografică exhaustivă cu tematica menţionată. Firesc, lucrarea este împărţită în patru mari capitole: Biografie, Bibliografie, Aprecieri critice, referinţe bio-bibliografice, Cărţi şi reviste consultate. Se poate astfel constata că există 12 cărţi tipărite în timpul vieţii autorului şi două tipărite post-mortem: versuri, poeme în proză, schiţe şi amintiri, eseuri de filosofie creştină, note, jurnal zilnic, traduceri ş.a. Al doilea capitol, cel mai vast, se subdivide astfel: Scrieri în volume de autor, Scrieri în volume colective, Scrieri în periodice, Scrieri rămase în manuscris, Corespondenţă.
Scrierile tipărite în periodice, dintre speciile literare menţionate, sînt în număr de 829. Aceleaşi titluri, extrase în ordine cronologică, sînt transcrise în subcapitolul următor, în ordinea alfabetică a publicaţiilor în care au văzut lumina tiparului şi am constatat astfel că Teodor Murăşanu a colaborat la 36 reviste şi ziare care apăreau nu doar în Transilvania. Cele mai multe texte (312) a publicat, evident, în revista Pagini literare (1934-1943), urmată fiind de publicaţiile Cosînzeana de la Orăştie (105 texte), Unirea de la Blaj (72 texte), Abecedar (58 texte), cu cîte un text a colaborat la cîteva ziare, dintre care menţionez Vremea nouă de la Cernăuţi.
Din capitolul intitulat Aprecieri critice, referinţe biobibliografice constat că despre opera şi personalitatea lui Teodor Murăşanu au făcut referire şi au scris articole, prefeţe, note, istorici şi critici literari cunoscuţi: N. Iorga, Eugen Lovinescu, George Călinescu, Octav Şuluţiu, Dumitru Murăraşu, Romulus Demetrescu, Vintilă Horia, Mircea Zaciu, Constantin Cubleşan, Petru Poantă, Mircea Popa, Virgil Podoabă, Ion Buzaşi, Petre Bucşa, Mihai Iosivaş, Aurel Podaru, Valentin Vişinescu, M. I. Casimcea şi mulţi alţii.
Această lucrare importantă, onorantă pentru autoare şi pentru colectivul din care  face parte, a fost tipărită recent, în anul 2011, de Editura Hiperborea din Turda, în condiţii grafice onorabile, a cărei denumire nu este menţionată pe nici o pagină, nici pe una dintre coperte. Pe prima copertă se află imprimată o fotografie din tinereţea lui T. Murăşanu, pe ultima copertă sînt reproduse bustul şi soclul pe care se vede desluşit numele Teodor Murăşanu, lucrare edificată de sculptorul Aurel Terec, inaugurată la 25 octombrie 1995. În fundalul acestor imagini, pe ambele coperte menţionate, apare faţada Teatrului Municipal, cu zona stîngă a parterului reliefată, spaţiu în care se află Biblioteca Municipală “Teodor Murăşanu”.
Mircea Ioan CASIMCEA

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare