Steluţa Floriştean – fondatoare a Asociaţiei culturale Europaeus

Agerpres

Steluţa Floriştean, interpretă de muzică populară, trăieşte în Italia de zece ani. A venit aici cu visul de a produce un CD, pentru a promova muzica populară românească. Vine din zona Bucovinei, de la Gura Humorului, o zonă splendidă, pe care doreşte să o prezinte în Italia, prin arta sa.

Cînta deja în România, lucra la ansamblul “Cetina” al Casei de cultură din Gura Humorului, ca solist vocal. Avînd nevoie sa facă înregistrări pentru spectacole şi emisiuni de televiziune, costisitoare în ţară, a sosit în Italia cu dorinţa să producă un CD şi să se întoarcă în România; dar, după zece ani, e tot în Italia, la Roma, cu o activitate muzicală solidă printre românii din regiunea Lazio.

Împreună cu trei prietene, două românce şi o italiană, pe 26 martie 2012, la Roma, a fondat Asociaţia culturală Europaeus, care are obiectivul de a promova, cu mult entuziasm şi numeroase proiecte, integrarea cetăţenilor români în Italia, inclusiv la nivel cultural şi artistic, pe baza unei mai bune cunoştinţe reciproce dintre românii care trăiesc în Italia şi cetăţenii ţării care îi găzduiesc.

Europaeus organizează cursuri de muzică tradiţională românească, de folclor românesc şi cursuri de dansuri tradiţionale. Mai organizează concerte la Roma şi în regiunea Lazio, dar şi în alte regiuni din Peninsulă. Europaeus a reprezentat România la “Sărbătoarea popoarelor în Italia”, manifestare culturală care se ţine în fiecare an, în luna mai.

Steluţa Floriştean cîntă la petrecerile românilor, mai ales la nunţi şi botezuri, dar şi la alte manifestări ale românilor.

Steluţa Floriştean mai cîntă la revelioanele românilor, unde participă şi mulţi italieni. “Româncele noastre, care îngrijesc bătrîni, îi aduc cu ele la revelioanele noastre, unde participă şi mulţi români căsătoriţi cu italieni, care iubesc felul nostru de a petrece, costumele noastre populare, spectacolele noastre, care ne admiră şi fac fotografii cu noi. Mulţi italieni au deschis site-uri în care prezintă obiceiurile românilor. Italienilor le place şi mîncarea noastră, mai ales sarmalele”, mai declară Steluţa Floriştean.

Această poveste de succes a unei românce în Italia nu a fost uşoară încă de la început. “A fost un drum lung. Cînd am venit în Italia, în primii şase ani am lucrat ca toate româncele, la curăţenie, la îngrijirea copiilor”, povesteşte Steluţa Floriştean.

Între timp, însă, a dedicat o mare parte a timpului liber pasiunii sale: muzica populară. A continuat să cînte, a înregistrat mai multe piese, a participat la emisiuni de televiziune. “Am terminat un CD cu 14 piese, care, sper, va fi comercializat în curînd. Am muncit mult aici, pentru a obţine ceea ce mi-am dorit”, mărturiseşte Steluţa Floriştean.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare