Slujbe libere în industrie și administrația publică

Industria continuă să fie unul dintre domeniile care oferă numeroase locuri de muncă vacante

În al doilea trimestru din acest an, cele mai multe locuri de muncă vacante existau în industria prelucrătoare (5.200 posturi, respectiv 15% din total) și în în administraţia publică (5.400 postruri).

În intervalul aprilie – iunie din anul în curs, existau la nivel național 34.200 de locuri de muncă vacante, în scădere cu 7.600 de posturi faţă de trimestrul anterior, respectiv cu 20.800 de slujbe față de intervalul similar al anului anterior. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică,

Sectorul bugetar a oferit aproape o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 5.400 locuri vacante existau în administraţia publică, 5.200 în sănătate şi asistenţă socială, iar 700 locuri vacante în învăţământ. Cele mai puține slujbe libere existau în tranzacţii imobiliare, hoteluri şi restaurante, respectiv industria extractivă (100 locuri vacante, pentru fiecare în parte).

Cea mai mare creştere a posturilor libere a fost consemnată în informaţii şi comunicaţii (cu 200 locuri vacante).

Cea mai semnificativă scădere a numărului locurilor de muncă vacante s-a observat în industria prelucrătoare ( cu 4.000 de posturi), dar scăderi relevante au fost înregsitrate și în comerţ (cu 1.100 locuri vacante), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (cu 600) și în transport şi depozitare (cu 500).

În trimestrul II din 2020, cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante s-a regăsit în alte activităţi de servicii (1,97%), iar rate relativ mari ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (1,93%), sănătate şi asistenţă socială (1,48%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,33%), respectiv informaţii şi comunicaţii (1,32%). Rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în hoteluri şi restaurante (0,04%), respectiv în industria extractivă şi în învăţământ (0,21% pentru fiecare în parte).

Se caută specialiști și lucrători în servicii

Cea mai mare cerere de forţă de muncă a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate (8.400 posturi), respectiv de lucrători în domeniul serviciilor (5.600 locuri vacante).
Cele mai mică cerere a fost înregistrată pentru ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit (100 locuri vacante), respectiv pentru membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori (1.500 locuri vacante).

Paradoxal poate, deși există și cea mai mare cerere pentru această ocupației, specialiştii în diverse domenii de activitate dețin și cea mai semnificativă diminuare a cererii de forță de muncă (cu 5.100 de posturi).

Articole din aceeasi categorie