Singura fiică a lui Stalin moare în anonimat şi sărăcie

El Pais

Prinţesa Kremlinului a trădat memoria tatălui său; a fugit în India, Anglia şi Franţa; a îmbrăţişat valorile capitaliste. Şi-a pierdut averea, s-a refugiat în marele deşert american; s-a întors în URSS şi apoi din nou în SUA. Viaţa ei, dacă ar fi fost un roman rus, s-ar fi întitulat “Fugara”. Este adevărat, atît de complexă şi de prolifică a fost existenţa Svetlanei Stalina, fiica lui Iosif Stalin. A murit la 85 de ani, sub numele de Lana Peters, în sărăcie şi anonimat, în mijlocul comunităţii rurale din Wisconsin. Şi-a pierdut averea, şi-a renegat rădăcinile, s-a îndepărtat de familie. Şi a murit departe de camerele care au urmărit-o de la naştere, la Moscova, în 1926.

A fost singura fiică a lui Stalin, care mai avea trei băieţi. Propaganda stalinistă a vrut să-l umanizeze pe dictator, iar figura fiicei sale apărea peste tot, la petreceri şi la recepţii. Tatăl o răsfăţa cu atenţiile, îi făcea cadou filme americane şi o alinta “Vrăbiuţa”. Între pernele moi de la Kremlin, ea ignora efectele cumplite ale represiunii tatălui. Cînd a împlinit şase ani, mama ei Nadeja Aliluieva, s-a sinucis. Multă vreme micuţa a crezut că mama ei a murit de apendicită.

Deşi mai tîrziu avea să-şi renege tatăl, adevărul este că nu l-a abandonat niciodată, deşi în perioada lungului război cu Germania, între 1941 şi 1945, Stalin s-a schimbat. Pe fiul său Iakov l-a lăsat să moară în mîinile naziştilor, refuzînd să-l dea la schimb cu un general german capturat. Pe logodnicul Svetlanei – un evreu – l-a trimis în Siberia. S-a căsătorit cu un alt bărbat, în 1945, cu care a avut un fiu. A divorţat doi ani mai tîrziu. S-a recăsătorit, cu un colaborator al lui Stalin, cu care a avut o fiică. Şi din nou a divorţat.

După moartea lui Stalin, în 1953, noii lideri de la Kremlin, în frunte cu primul secretar Nikita Hruşciov, au lăsat-o fără avere şi privilegii. A preferat atunci să fugă în India în 1967. A cerut azil politic la Ambasada SUA, iar preşedintele Lyndon B. Johnson i l-a acordat. Potrivit unui articol apărut în 1992 în Washington Times, KGB ar fi încercat să o asasineze, un plan care nu s-a concretizat. În final, Svetlana a ajuns la New York în aprilie 1967, a publicat două autobiografii în care îşi renega tatăl, ţara şi comunismul. După ce şi-a ars în public paşaportul, s-a instalat în New Jersey, unde l-a cunoscut pe William Wesley Peters, discipol al arhitectului Frank Lloyd Wright, cu care s-a căsătorit. Cei doi s-au mutat într-un complex proiectat de celebrul arhitect, în Scottsdale, în deşertul Arizona. Au avut o fetiţă, dar după doi ani a divorţat din nou. Şi-a luat cetăţenia americană, în 1978, dar şi-a schimbat numele în Lana Peters.

A fost perioada cînd a început declinul vieţii sale. A plecat în Marea Britanie, tocmai în momentul în care istoriografia Uniunii Sovietice recupera memoria lui Stalin, iar ea a început să-şi vorbească din nou de bine tatăl, spunînd că a fost o jucărie în mîinile CIA. S-a întors în URSS, şi-a recuperat paşaportul, dar nu a găsit recunoştinţa pe care o spera. S-a mutat în Georgia, dar pînă la urmă a revenit în SUA. Deja în Wisconsin, a spus că nu a renegat niciodată SUA şi că fost vorba de o interpretare greşită a vorbelor sale. A fugit de mass-media; unele au scris că a înnebunit, altele că trăieşte în sărăcie. Pînă la urmă a dat un interviu ziarului Wisconsin State Journal, în 2010. Despre tatăl ei a avut cîteva cuvinte lapidare: “Mi-a distrus viaţa”.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare