Sindicaliştii din Învăţământ vor salarii mai mari şi ameninţă cu greva generală în plin BAC

Colegiul Național al Liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a anunţat că, datorită nemulţumirilor generate de proiectul Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice, analizează oportunitatea declanşării unei greve generale, începînd din 12 iunie, adică exact în mijlocul examenului de Bacalaureat.

Colegiul, care s-a întrunit în ultima zi a lunii trecute, a emis un comunicat în numele membrilor de sindicat care se declară nemulțumiți de prevederile Proiectului Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, dar și de nesoluționarea altor probleme, în care afirmă că a hotărât consultarea acestora în perioada 6-9 iunie, prin referendum, pentru a-și exprima opțiunea referitoare la declanșarea Grevei generale începând cu data de 12 iunie 2017.

Reamintim că, în conformitate cu calendarul examenului de Bacalaureat – sesiunea iunie-iulie 2017, examinările încep în 6-7 iunie şi se încheie în 9 iunile. În 12 iunie, dată avansată pentru debutul greveii generale, ar urma să aibă loc evaluarea competenţelor digitale – proba D.

Principalele nemulțumiri ale sindicaliştilor din Învăţămînt sunt de natură salarială ,şi sunt legate de „poziționarea salariaților din familia ocupațională „învățământ” în partea inferioară a grilei de salarizare”, precum şi de “neacordarea tranșei de majorare de 20% începând cu data de 1 iulie 2017, conform Programului de guvernare aprobat de Parlamentul României”. De asemenea, sindicaliştii reclamă inexistența, în Legea bugetului de stat pentru anul 2017, a sumelor necesare plății sentințelor judecătorești, inclusiv a celor care privesc dobânzile penalizatoare, precum şi neadoptarea de Parlament a inițiativei legislative care privește posibilitatea pensionării cadrelor didactice cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard și fără diminuarea cuantumului pensiei, deşiu “alte categorii socio-profesionale se pot pensiona mult mai devreme și, în plus, primesc pensii incomensurabil mai mari decât cadrele didactice”. Nu în ultimul rând, membrii FSLI acuză modul în care se face calculul drepturilor salariale suplimentare pentru personalul din învățământ.

Reamintim că aceste nemulţumiri au fost făcute publice încă de acum o lună, cînd Federaţia a anunţat că va trece la măsuri de protest dacă nu le vor fi satisfăcue revendicările.

V. DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie