Sezon „mort”

Radu VIDA

Se spune că foarte puţină lume este interesată de economie. De ce şi cum într-ale producţiei, finanţelor, bursei, şi alte cele asemănătoare. Şi, cu toate acestea, producţia şi circulaţia bănetului în lume influenţează cel mai mult  vieţuca noastră. Că ştim sau nu ştim – nu are importanţă! Important e ca anume entităţi să vegheze la bunul mers al treburilor, să facă lucrurile să meargă şi, mai ales, să echilibreze în permanenţă cheltuielile cu consumul.

Există tendinţa de creştere, de acaparare de noi sectoare de producţie şi de expansiune a produselor. Sigur, stocul încurcă, dar „foamea” planetei, marketingul şi un management avansat permit producţiei să crească. Şi, în acest fel, totul să fie mai bun, mai scump, mai… posibil. Nu  mi-am propus să fac o „traducere” băşcălioasă a principiilor economiei, dar nici nu mă pot abţine să spun că o creştere economică permanentă este imposibil de realizat. Sigur că exemplele pot să abunde, dar cel mai semnificativ mi se pare saturaţia pieţii cu anumite produse. Maşinile, bunăoară. Nimeni nu poate avea pretenţia ca vînzările de autoturisme să aibă acelaşi ritm susţinut de vînzare în fiecare perioadă a anului. La noi, spre exemplu, vînzările au un vîrf în lunile călduroase şi un minim în cele friguroase. Fenomenul de saturaţie de care vă vorbeam apare în momentul în care o bună parte a populaţiei (de obicei la un boom economic) îşi achiziţionează autoturisme. Urmează o perioadă de stagnare (sau chiar descreştere), pentru că, firesc, nu e nevoie de altă maşină şi nu sînt bani pentru achiziţionarea unor bunuri pentru generaţiile care vin.

Cele mai serioase instituţii financiare recunosc caracterul sezonier al producţiei.  Un buletin al Băncii Naţionale a României arată că sectorul industrial îşi va diminua în ritm relativ moderat volumul de producţie, cauza este găsită în derularea concediilor de odihnă şi a programelor de revizuire tehnică a majorităţii companiilor. „Potrivit estimărilor formulate de participanţii la sondaj – se arată în buletinul de conjunctură din august al BNR – sectorul industrial îşi va diminua în ritm relativ moderat volumul producţiei (sold conjunctural: -9%). Merită însă menţionat faptul că această evoluţie are o componentă sezonieră semnificativă… În construcţii perspectiva rămîne optimistă, traiectorie favorizată de condiţiile climaterice (sold conjunctural: +79%).

Există şi alte cauze pentru care, în această perioadă, o parte din producţie este în scădere. Previziunile provizioanelor sînt în scădere, ceea ce duce la o diminuare a cererii unor produse.

Studiul BNR arată şi sectoarele unde producţia este diminuată sau „moartă” de-a dreptul.  Industria mijloacelor de transport şi distribuţie a energiei electrice şi termice, a gazelor şi apei calde  (solduri conjuncturale: -60%, respectiv -58%). Apoi, industria metalurgică, a construcţiilor metalice şi a produselor din metal, precum şi industria textilă, confecţii, pielărie şi încălţăminte etc.

Aşa-zisul sezon mort, însă, este pe trecute. Dar, cu siguranţă, vine altul. Revenirea la normal se va face… normal. Atîta doar că neocortexul politicienilor n-a dat semne, nici acum, pentru a sprijini pe cei care s-au înhămat la producţia de bunuri materiale. Asta pentru că nu există nici ştiinţă şi nici putirinţă!

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare