Senatorul PSD Alexandru Cordoş: Sînt convins că românii au avut ocazia să se convingă de “competenţa şi responsabilitatea’’ administraţiei Boc-Ungureanu

Senatorul social democrat Alexandru Cordoş vorbeşte într-un interviu acordat ziarului Făclia despre experienţa sa de patru ani în forul legislativ, principalele realizări obţinute prin pîrghiile de parlamentar, precum şi despre priorităţile sale viitoare.  Totodată, Cordoş explică de ce doreşte să obţină încă un mandat de deputat şi ce aşteaptă de la alegerile din decembrie.

Rep: Domnule senator Alexandru Cordoş, vă aflaţi la final de mandat. Ce au însemnat pentru dumneavoastră cei patru ani de activitate în Parlamentul Românei?
Senator Alexandru Cordoş: În primul rînd, întărirea legăturii cu cei care m-au votat. Sună paradoxal, ştiu, mutarea ‘’cu serviciul’’ la Bucureşti să mă apropie de clujeni. Însă, odată ajuns în Parlament, mi s-a părut esenţial ca mandatul meu să reflecte preocupările zonei pe care o reprezint, aşa că am încercat să rezolv pe cale legislativă şi prin activitatea mea parlamentară, în general, problemele specifice judeţului Cluj. Am fost responsabilizat, prin vot, într-un colegiu întins, ce cuprinde, pe lîngă municipiul Turda şi oraşul Huedin, o bună parte a Munţilor Apuseni, iar acest lucru mi-a impus preocupările, dar şi ritmul de lucru. Apoi, fireşte că mandatul meu a însemnat şi acumulare, cunoaştere, muncă şi perseverenţă, fără de care cu greu poţi să promovezi şi să impui un proiect legislativ sau orice altă iniţiativă.

Rep: Care au fost principalele dumneavoastră priorităţi legislative şi în ce măsură aţi reuşit să le realizaţi?
Senator Alexandru Cordoş: Am fost implicat în elaborarea şi susţinerea mai multor proiecte legislative, cum ar fi: proiectul de lege pentru acordarea de despăgubiri persoanelor fizice şi juridice afectate de lucrări de infrastructură (Autostrada Transilvania de exemplu); proiectul de lege privind modificarea Legii 215 privind statutul  aleşilor locali; proiectul de lege privind modificarea Codului Muncii, trecut de Parlament prin angajarea răspunderii guvernului, din păcate. Toate acestea au venit în întîmpinarea cerinţelor cetăţenilor.

Sînt mulţumit de lupta pe care am dus-o în Senatul României în ceea ce priveşte Legea pensiilor şi creşterea punctului de pensie, precum şi reducerea vîrstei de pensionare a femeilor. Am simţit atunci că pot fi cu adevărat util comunităţii, chiar dacă în multe cazuri majoritatea creată în jurul PDL a arătat minusurile politicii.

Rezumînd, m-a preocupat mult domeniul muncii, de la îmbunătăţirea legislaţiei, pînă la acţiuni concrete de creare de noi locuri de muncă, prin diverse întîlniri cu investitori străini, prin reuniuni ale reprezentanţilor mediului de afaceri clujean şi prin preocuparea directă legată de funcţionarea instituţiilor de profil. Iar în calitate de secretar al Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială din Senat, am asaltat miniştrii Muncii, în toţi aceşti patru ani, cu interpelări, întrebări şi propuneri în domeniu.

Rep: Din intervenţiile pe care le-aţi avut în cadrul Parlamentului reiese că printre preocupările dumneavoastră a fost rezolvarea problemelor de ordin social, economic, sănătate şi nu numai din judeţul Cluj, în general şi Turda – zona de munte – Huedin, în special. În ce măsură aţi reuşit prin intermediul pîrghiilor parlamentare să determinaţi factorii responsabili să rezolve aceste probleme?
Senator Alexandru Cordoş: Ştiţi cum se spune: obiective mari, lupte mari, obiective mici…. A contat extraordinar de mult contextul. Să nu uităm că mandatul meu a coincis cu o lungă perioadă de lipsă de dialog social şi politic, dictată de o majoritate dură PDL, care nu numai că a ignorat Opoziţia, dar a şi blocat acţiunile noastre democratice şi ne-a respins iniţiativele chiar şi prin furt (vedeţi Legea pensiilor).

Însă, pot să vorbesc şi despre acţiuni de succes în calitate de parlamentar. Cea mai recentă este crearea unor posibilităţi de investiţii suedeze în România, prin parteneriatul pe care judeţul Cluj l-a realizat cu Blekinge, un comitat din Suedia. Acest lucru a fost posibil prin intermediul grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Suediei, al cărui preşedinte sînt. Colaborarea este menită să contribuie la dezvoltarea relaţiilor economice, sociale şi culturale între cele două regiuni,  vizînd în special autorităţile locale, mediul de afaceri şi instituţiile de învăţămînt.

O altă oportunitate în ceea ce priveşte investiţiile străine s-a creat prin intermediul colaborării cu mediul de afaceri german, prin Clubul Oamenilor de Afaceri Vorbitori de Limbă Germană, împreună cu care am organizat mese rotunde în sprijinul autorităţilor locale.

Aş mai aminti aici solicitările mele vis-a-vis de Spitalul Regional de Urgenţă, autostrada Transilvania, drumurile judeţene şi forestiere lăsate în paragină,  instituţiile de învăţămînt cu numeroase probleme de dotare şi personal, dar şi ajutorul acordat lăcaşelor de cult. Suportul guvernamental, însă, a fost unul limitat. Sînt convins că sprijinul unei noi majorităţi guvernamentale USL poate fi o şansă pentru România, în general, şi pentru Cluj în mod special, unde ştim că există spirit întreprinzător care are nevoie de relaxare fiscală şi de măsuri guvernamentale proactive.

Rep: În curînd vor avea loc alegerile parlamentare. Ce aşteptaţi de la scrutinul din decembrie şi de la noul Parlament?
Senator Alexandru Cordoş: Sînt convins că românii au avut ocazia să se convingă de ‘’competenţa şi responsabilitatea’’ administraţiei Boc-Ungureanu şi îşi doresc o politică mai aplicată, fără populism, fără demagogie, fără săli de sport în vîrful muntelui sau alte anomalii administrative. Aştept,  aşadar, o reparaţie morală pentru românii care au trecut printr-o criză economică imposibil de evitat, dar şi prin multiple crize morale, instituţionale şi de comunicare, generate de o guvernare centrată pe interesul protejaţilor PDL.
Cred că USL reprezintă cea mai bună alternativă.

Rep: Sînteţi senator PSD în Circumscripţia electorală 13 Cluj, Colegiul 4. Care sînt problemele ridicate în cadrul întîlnirilor pe care le-aţi avut în zonă de locuitori şi de către autorităţile locale – primari şi viceprimari?
Senator Alexandru Cordoş: Problemele din colegiul meu sînt aproximativ aceleaşi ca problemele din tot judeţul Cluj, din toată România după trei ani de nepăsare guvernamentală, manifestată, surprinzător, de un fost premier născut aici. Lipsa locurilor de muncă, preţurile prea mari, veniturile prea mici, pensiile insuficiente, investiţiile care nu au fost de fapt investiţii, ci resurse financiare pentru diverse firme de casă ale PDL, lipsa de respect a administraţiei faţă de cetăţeni sînt cîteva dintre subiectele aduse în discuţie la audienţe.

În ultimii patru ani, administraţia judeţeană sub patronajul PDL a rămas restantă la promisiunile electorale ce au vizat infrastructura, de la Autostrada Transilvania, la drumurile judeţene şi locale. O atenţie deosebită la nivel local ar fi trebuit să fie acordată şi drumurilor comunale, fiind cunoscută importanţa acestora în valorificarea potenţialului turistic sau piscicol. Condiţiile proaste de trai în mediul rural sînt, iarăşi, o constantă nemulţumire locală, lipsind în multe locuri alimentarea cu apă sau reţelele de canalizare.

Rep: PSD v-a desemnat să candidaţi pentru un nou mandat în Colegiul 4. Ce v-a determinat să intraţi din nou în bătălia electorală?
Senator Alexandru Cordoş: Faptul că mai am multe proiecte de terminat şi altele de realizat de la zero. Primul mandat mi-a dat experienţa necesară, m-a învăţat cum să fiu eficient în munca de reprezentant al Clujului în Parlamentul României. Văd acest al doilea mandat ca pe o datorie şi o promisiune făcută celor care mă votează, pentru o mai bună reprezentare a clujenilor la nivel central.

Clujul a fost în trecut un centru economic important şi principal motor al dezvoltării zonale (investiţii puternice, locuri de muncă noi, centru universitar recunoscut internaţional). Putem să ne întoarcem acolo, dacă reuşim să reaşezăm judeţul pe harta priorităţilor guvernului.

Rep: Ce priorităţi aveţi pentru legislatura 2012-2016?
Senator Alexandru Cordoş: Priorităţile pe care mi le-am stabilit pentru 2012 – 2016 au rezultat firesc din activitatea din primul mandat, profilul meu politic, dar şi fezabilitatea propunerilor, pentru că, aşa cum spuneam în campania electorală de acum patru ani, nu vreau să mint viitorul. Voi aborda din nou domeniul care mă interesează în mod special, păstrarea şi crearea de locuri de muncă, prin proiecte de modificare a Codului Muncii. Dar şi îmbunătăţirea legislaţiei în ceea ce priveşte contractele colective de muncă, modificarea pragului de impozitare a pensiilor, prelungirea vîrstei active (avînd în vedere că anul 2012 este anul îmbătrînirii active) şi modificarea Legii dialogului social.

În legătură cu acţiunile concrete, cu efecte imediate asupra comunităţii locale, îmi propun crearea unui centru ocupaţional, care să ofere cursuri de formare profesională şi reconversie profesională, consultanţă în carieră şi în afaceri de familie. Tot aici văd şi un program de consultanţă privind accesarea fondurilor europene, de un real ajutor, dacă ştii metodologia de lucru şi înţelegi legislaţia în domeniu.

O altă prioritate a viitorului mandat în Senatul României este sprijinirea  agriculturii. De aceea, susţin deschiderea mai multor centre de achiziţii de produse agroalimentare în judeţul Cluj, primul fiind cel din localitatea Mihai Viteazu.

Simt, de asemenea, nevoia unei comunicări mult mai bune a cetăţenilor cu instituţiile. De aceea, voi intensifica activitatea de audienţe şi voi gîndi o variantă de scurtătură între problemele oamenilor şi autorităţi, împreună, bineînţeles, cu toţi aceia care vor colabora la acest proiect, inclusiv ceilalţi colegi din Uniunea Social Liberală. Poate chiar un site al colegiului, creat în colaborare cu administraţia locală.

Dar nu vreau să vă dezvălui acum toate proiectele, pentru că de asta avem campanie electorală, nu-i aşa?
Interviu realizat de Cosmin  PURIŞ

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare