Scandalul “raţiei de calorii” pentru palestinieni afectează Israelul

În 2008, Israelul a mărturisit SUA că prin blocada impusă Gazei vrea să aducă economia din aceste teritorii “în pragul colapsului”, dorind totuşi să evite o criză umanitară. Ceea ce atunci au dezvăluit cablogramele filtrate de WikiLeaks se verifică acum printr-un raport al guvernului israelian care a calculat raţia zilnică de calorii de care are nevoie un palestinian. Nu numai că executivul a restricţionat intrarea de alimente în Gaza în timpul blocadei, dar că nici măcar nu a fost garantată supravieţuirea civililor.

Publicarea documentului, prezentat în ianuarie 2008, pune în lumină planurile care au ajutat la organizarea blocadei pe care Israelul a înăsprit-o împotriva Fîşiei Gaza începînd din 2007, după ce gruparea islamistă Hamas a cîştigat alegerile. Palestinienii au descris restricţiile, care au suscitat critici internaţionale şi au fost relaxate în 2010, drept o pedeapsă colectivă care le asfixiază economia. Studiul intitulat “Consumul de alimente în Fîşia Gaza – Liniile roşii”, estima că fiecare palestinian trebuie să consume zilnic în medie 2.279 de calorii. Cum notează documentul, “pentru a menţine structura de bază a vieţii” în zonă, Israelul avea să permită intrarea zilnică a 106 camioane încărcate cu alimente de bază.

Potrivit Gisha, circa 400 de camioane ajungeau în Gaza în fiecare zi înainte de blocadă, iar din momentul în care a fost elaborat documentul au mai ajuns doar 67. Calcularea caloriilor se făcea pe baza unui model furnizat de Ministerul Sănătăţii israelian şi care se raporta la consumul mediu israelian. Potrivit Serviciului Sanitar Britanic, un bărbat are nevoie în medie de 2.500 de calorii pentru a-şi menţine greutatea, iar o femeie de 2.000 de calorii.

Gisha a denunţat că studiul contrazice argumentele guvernului israelian, potrivit cărora blocada este necesară din motive de securitate. “Cum poate Israelul afirma că nu este responsabil de viaţa civililor din Gaza, cînd controlează inclusiv cantitatea de alimente pe care fiecare rezident din Gaza are voie să le consume?”, s-a întrebat directorul său, Sari Bashi, într-un comunicat difuzat de BBC. “Controlul israelian asupra mişcărilor trebuie să permită trecerea liberă a civililor şi a bunurilor şi să fie limitat doar la controalele de securitate, ceea azi nu se se respectă”, a denunţat el.

La rîndul său, directorul operaţiunilor din Gaza al Agenţiei ONU pentru Refugiaţii Palestinieni (UNRWA), Robert Turner, a considerat că acest lucru “ilustrează o adevărată politică de limitare a importurilor de alimente”. “Acest document este contrar principiilor umanitare”, a avertizat el.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare