Scandal între Aeroport şi CJ Cluj: Tişe – acuzat de conflict de interese, Ciceo – implicat în dosare penale

Scandalul între Aeroportul Cluj şi Consiliul Judeţean, care îi are ca principali protagonişti pe conducătorii celor două instituţii, David Ciceo şi Alin Tişe, a intrat într-o nouă etapă, odată cu un “schimb” de scrisori publice între Sindicatul Aeroportului şi forul adiministrativ judeţean.

Printr-o scrisoare semnată de Gabriel Ene, preşedintele Sindicatului Independent al Aeroportului Internaţional “Avram Iancu” se reproşează conducerii Consiliul Judeţean Cluj patru probleme, la care CJ Cluj a răspuns printr-o altă scrisoare, semnată de conducerea Consiliului Judeţean, în frunte cu Alin Tişe, în care, printre altele, se cere sindicaliștilor să înceteze „presiunile la adresa conducerii executive și a funcționarilor publici”.

O parcare cu bucluc

Prima problemă semnalată de Sindicat se referă la, cităm, “gestionarea necorespunzătoare a parcării din incinta Aeroportului, care este într-o stare deplorabilă punând în pericol siguranţa pasagerilor şi a angajaţilor”. Sindicatul afirmă că Aeroportul a făcut numeroase sesizări către CJ Cluj în acest sens, dar nu a primit nici un răspuns. Mai mult, UTI Facility Management, concesionarul parcării pe o durată de 45 de ani, ar fi comunicăt că i-a fost intezisă, de către CJ Cluj, efectuarea de reparaţii la parcare, ceea ce, consideră Sindicatul, “ridică mari suspiciuni privind legalitatea contractului de concesiune”.

În replică, CJ Cluj răspunde că parcarea a fost “în litigiu”, motiv pentru care nu se putea intervceni, şi îl acuză pe directorul David Ciceo că a refuzat să “primească în administrare amplasamentul nepredat către UTI” şi, astfel, nu ar dori aducă venituri suplimentare Aeroportului.

Intermodalul – un proiect blocat

A doua problemă se referă la ceea ce Sindicatul numeşte “blocarea proiectului Dezvoltarea infrastucturii de transport intermodal pentru pasageri şi marfă la Aeroport”. În scrisoare se reproşează CJ Cluj că, în calitate de ordonator principal de credite, “nu depune nici o diligenţă, nu caută soluţii şi nu susţine Aeroportul” în realizarea proiectului.

CJ Cluj afirmă că proiectul intermodal este necorespunzător îmntocmit, fapt care ar fi atestat de “specialişti” şi de Compania Naţională de Căi Ferate, care ar fi desfiinţat, “punct cu punct, întregul proiect”.

 Lucrări de infrastructură nerecepţionate

A treia problemă prezentată de Sindicat se referă la neaprobarea, de către CJ Cluj, a “proiectelor de dezvoltare a Aeroportului, pe perioada 2017 – 2030”.

CJ Cluj afirmă că “pista şi platforma (Aeroportului – n.r.) nu au putut fi recepţionate de către Comisia de recepţie finală datorită existenţei unor grave neconformităţi tehnice, existînd un pericol iminent pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţii Aeroportului”.

Posibil conflict de interese

În sfîrşit, Sindicatul acuză CJ Cluj că ar urma să numească, în funcţiile de membri provizorii în Consiliul de administraţie al Aeroportului, pe Lăpuşan Mihai Răzvan, care ar fi avocatul lui Alin Tişe în procesul acestuia de divorţ, şi pe Daniel Perşu, care ar fi tatăl unei angajate a lui Lăpuşan, ceea ce ar constitui un conflict de interese.

CJ Cluj răspunde că Sindicatul nu are nici o calitate “în a analiza sau contesta numirea unor noi membri în Consiliul de administraţie al Aeroportului”, acesta fiind “dreptul absolut” al CJ Cluj.

Dosare penale

CJ Cluj mai afirmă că “Aeroportul, atât ca persoană juridică, dar şi directorul acestuia sunt implicaţi în zeci de dosare civile şi penale, inclusiv cu suspiciuni reale în legătură cu utilizarea fondurilor europene”. De asemenea, în scrisoarea CJ Cluj se mai spune că David Cideo, directorul Aeroportului, ar fi inculpat într-un dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie.

V.D.

Articole din aceeasi categorie