Sărbătoarea fiilor satului din Finişel

A ajuns deja o tradiţie ca satele noastre să organizeze anual întîlniri şi manifestări cultural-artistice sub emblema Fiii satului, devenind astfel adevărate sărbători mult gustate şi apreciate de participanţi. Sărbătoarea cu acest nume a satului Finişel din comuna Săvădisla, judeţul Cluj, a avut loc în 24 septembrie a.c.

Localitatea e atestată documentar din secolul al XV-lea; ‘’această vatră de civilizaţie se dovedeşte a fi locuită de români’’ – după cum afirma arhivistul Vasile Lechinţan în monografia satului apărută în 2009 la Editura Tribuna: Finişel – un sat românesc din Ardeal. Este un sat care se afirmă şi azi ca un centru comunitar legat sufleteşte de trecutul şi tardiţiile lui culturale şi etice.

Voi numi numai doi vrednici fii ai satului, dintre mulţi alţii, care fac legătura între generaţii, perpetuînd prin fapte sentimentul de apartenenţă la valorile satului natal: Nicolae Sucală-Cuc, reprezentant al Tribunei, cel care a avut iniţiativa scrierii monografiei amintite, şi tînărul om de afaceri Horia Chirteş, care a preluat dorinţa de emancipare şi afirmare a satului.

Manifestarea s-a desfăşurat în curtea şcolii din localitate, împodobită festiv cu fotomontaje masive reprezentînd pe fiii satului de ieri şi de azi, cu panouri şi tejghele decorate cu tradiţionalele costume naţionale din partea locului, dar şi cu nelipsitele turte dulci, halviţe şi alte bunuri oferite de negustori pricepuţi într-ale gastronomiei.

Programul zilei a fost bogat şi variat. În prima parte, elevii şcolii din Finişel au participat la diverse întreceri sportive. A urmat parada căruţelor şi călăreţilor din sat, unde elementul surpriză l-a constituit un ponei plimbat şi mîngîiat de cei mici. În partea a doua, cuvîntul de deschidere l-a rostit preotul ortodox Ioan Popa, parohul bisericii noi din sat cu hramul ‘’Adormirea Maicii Domnului’’. Pe esplanada frumos împodobită în acest scop au urcat pe rînd ansambluri artistice din localitate şi din judeţ: Poieniţa Feneşului din Finişel, Cununa Apusenilor din Gilău, Someşul Apahida, Ansamblul de dansuri populare al Consiliului Local Chinteni, Rapsodia Someşană din Cluj-Napoca, Grupul vocal Glasuri someşene al Şcolii Populare de Arte ‘’Tudor Jarda’’ din Cluj-Napoca, avînd drept coordonator pe profesoara Ana Strîmturean. Au evoluat cu frumoase partituri muzicale Mioara Pop, fiică a  satului, Anca Mudure, Alexandru Bota, Cristina Beldean-Moşuţan, Anca Matiş, Marius Istrate, Roxana Suciu şi Iulia Bucur. Programul artistic a încîntat asistenţa.

Au onorat cu prezenţa lor invitaţi de marcă ai vieţii universitare clujene, ai mediului de afaceri din judeţ, printre care s-au evidenţiat cu discursuri emoţionante membrii Societăţii Culturale ‘’Avram Iancu’’ din Cluj-Napoca. Au participat cu însufleţire finişeleni interesaţi de viaţa comunitară, profesori, fosta directoare a şcolii Ana Chirteş, foşti elevi ai şcolii din Finişel, care azi sînt elevi sau studenţi în Cluj, oameni cu inima tînără din satele învecinate.

Organizatorii, în frunte cu sponsorul principal Horia Chirteş, care a fost sufletul acestei întruniri, consilierii locali Dana Necula şi Dan Muntean, Asociaţia Agricultorilor din Finişel i-au copleşit cu daruri pe participanţii la activităţile sportive şi la celelalte manifestări. Astfel că au fost răsplătiţi cu premii substanţiale, neaşteptate pentru aceste vremuri de criză economică prelungită, copiii participanţi la concursul de alergări, elevii cu merite deosebite la învăţătură. Premiile au fost şi ele  deosebite: de la bicicletă, trotinetă, masă de ping-pong, la role şi palete de ping-pong. Au fost premiaţi: cel mai frumos cal din sat, cea mai frumos împodobită căruţă şi cel mai longeviv fiu al satului.

Preotul ortodox din Lita, satul vecin, Iuliu Gorea, în postură de cunoscut cameraman pasionat, a filmat momentele cele mai importante ale programului din această zi dedicată fiilor satului din Finişel.

Adrian Ţion

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare