Sărăcia atinge niveluri-record în SUA

– Financial Times –

Mai mulţi americani trăiesc azi în sărăcie comparativ cu orice alt moment de cînd au început să fie strînse date în urmă cu 50 de ani, în condiţiile în care revenirea economică slabă nu a reuşit să ridice veniturile.

În 2010, 46,2 milioane de oameni au ajuns sub pragul sărăciei, calculat ca un venit anual de 22.314 dolari pentru o familie de patru persoane şi de 11.139 dolari pentru un individ, potrivit Biroului Recensămîntului din SUA (US Census Bureau).

Majorarea a ridicat rata sărăciei la 15,1% din populaţia Statelor Unite, cea mai mare rată înregistrată din 1993, cu aproape 1 punct procentual mai mult decît cu un an înainte, potrivit aceluiaşi Birou al Recensămîntului. Situaţia va spori presiunile asupra preşedintelui Barack Obama de a stimula piaţa locurilor de muncă, unde şomajul este de 9,1 procente.

Venitul mediu pe familie a scăzut cu 2,3 procente în 2010 faţă de anul precedent, fiind afectat de creşterea şomajului pe termen lung, care a scăzut salariile şi i-a lăsat pe mulţi fără venituri. Salariile medii au atins apogeul în 1999 şi sînt în continuare cu 7 procente sub acest nivel, sugerînd că veniturile nu şi-au mai revenit niciodată complet de la declinul economic.

De asemenea, numărul americanilor fără asigurări de sănătate a crescut cu aproape 1 milion, ajungînd la 49,9 de milioane de persoane. Mai mult, aproape un sfert dintre copiii americani trăiesc în sărăcie. Numărul lor a crescut pentru al patrulea an consecutiv, ajungînd la 22%, cel mai mare procentaj începînd din 1993. Sărăcia în rîndul copiilor a înregistrat în 2010 un nivel-record, depăşit doar de alte trei ori, de la mijlocul anilor “60, atunci cînd preşedintele Lyndon Johnson a lansat “războiul împotriva sărăciei”.

Potrivit Brookings Institution, rata sărăciei va continua să crească, urmînd să atingă 16 procente în 2014. Într-un asemenea scenariu, aproape 10 milioane de americani se vor afunda în sărăcie de la începerea recesiunii în 2007.

Aceste cifre vin în contextul în care Obama îşi susţine planul pentru crearea de locuri de muncă, în valoare de 447 de miliarde de dolari. Casa Albă a declarat că doreşte să finanţeze o mare parte a pachetului, reducînd din scutirile fiscale pentru cei mai bogaţi americani.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare