Salariile bugetarilor cresc dacă va exista “spațiu fiscal”

Ministrul Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu (foto) a confirmat ieri că este puțin probabil ca salariile bugetarilor să revină în 2012 la nivelul de dinainte de reducerea cu 25%, afirmînd că principala prioritate a Guvernului o reprezintă investițiile

„Guvernul Boc vrea să revină la salariile din 2010, dar avem un obiectiv foarte important. Dacă vom da mai mulţi bani pentru investiţii, vom depăşi această perioadă de criză. În acest an avem (pentru investiții – n.r.) peste 36 miliarde, anul viitor peste 40 miliarde, sume prevăzute în strategia fiscal-bugetară”, a declarat Gheorghe Ialomiţianu, ieri, la Cluj-Napoca, unde a avut o întîlnire cu mediul de afaceri local și cu angajații Direcției Generale a Finanțelor Publice Cluj. Ministrul a precizat că în Guvern se discută o lege a salariilor pentru 2012, care va respecta “legea cadru” – Legea nr. 284/2010, care prevede intrarea pe grile de salarizare, începînd cu 1 ianuarie 2012. Ialomițianu a declarat că singura speranță a bugetarilor pentru creșterea salariilor o reprezintă existența unui „spaţiu fiscal” care să permită acest lucru, accentuînd că deficitul bugetar pentru 2012 trebuie să rămînă pînă la 3% Mai mult, prezumtiva majorare de salarii depinde și de acordul Fondului Monetar Internațional, care va avea o misiune în România spre sfîrșitul acestei luni.

Ialomiţianu a mai afirmat că nu este finalizat bugetul pe anul viitor, deoarece acesta depinde de prognoza economică, și că este posibil ca România să îşi modifice prognoza de creştere economică pentru 2012 din cauza situaţiei externe. „Pentru 2012 am avut o prognoză de creştere economică discutată cu FMI între 3,5 şi 4 %. Sigur că ce se întîmplă pe pieţele financiare, ce se întîmplă în celelalte ţări, ne afectează şi pe noi. Exportul se face în Spania, Italia, Franţa, care au probleme, iar ieşirea din recesiune s-a bazat în mare măsură pe export. Vom fi obligaţi să revizuim prognoza de creştere economică şi să sperăm că nu prea mult. În 2012, dacă exteriorul nu ne furnizează veşti bune, să mergem pe politica de investiţii, să avem o creştere sustenabilă. Nu vom pune în pericol politica de investiţii pentru a veni cu măsuri populiste, chiar dacă este an electoral. Dacă nu vom reuşi să revenim cu salariile în 2012 sau procentul va fi mai mic, acest procent va fi datorită politicii sănătoase a Guvernului Boc de a da bani pentru investiţii”, a spus Ialomiţianu.

 TVA nu scade, dar firmele pot cere dobîndă de la stat

Ialomiţianu a enumerat cîteva dintre facilitățile fiscale acordate prin noul Cod Fiscal, referindu-se, în principal, la reeșalonările la plată ale datoriilor către stat și la anularea penalităților aferente acestora. Ministrul a ținut să precizeze că a atras atenția angajaților din Direcţia Finanţelor Publice Cluj „că trebuie să îmbunătăţească relaţiile cu mediul de afaceri”, și a recunoscut că mai sînt multe lucruri de schimbat în funcționarea Ministerului, în special în privința comportamentului inspectorilor, care nu sînt trimiși în control „ca să sancționeze”. Ialomițianu a afirmat că nu se ia în calcul reducrea TVA, deoarece aceasta reprezintă „principala sursă de finanțare a cheltuielilor bugetare, de peste 35%” și că anul viitor va fi menținută cota de impozitare de 16%. De asemenea, s-a amintit un fapt mai puțin cunoscut, și anume că firmele au dreptul să ceară dobîndă de la stat dacă acesta întîrzie cu achitarea banilor care i se cuvin, indiferent de natura acestor obligații, inclusiv rambursările de TVA. Să sperăm că așa și este, și că o firmă nu va avea de suportat nesfîrșite ccontroale dacă va avea curajul să ceară așa ceva.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare