S.O.S. Făgetul Clujului

Arhitecţi şi specialişti în urbanism s-au reunit, marţi, la Casa Artelor din Cluj-Napoca, pentru a găsi soluţii în vederea stopării abuzurilor în materie de construcţii în zona Făget. Aceştia au astras atenţia că, dacă municipalitatea clujeană nu face demersuri pentru elaborarea unui nou Plan Urbanistic Zonal(PUZ) pentru Făget, abuzurile urbanistice în zonă vor continua.

Arhitectul Ionel Vitoc a explicat că, dacă factorii responsabili ar fi respectat prevederile Planului Urbanistic Zonal, adoptat în 1999 pentru zona Făget, nu s-ar fi ajuns la dezastrul de azi din această parte a municipiului Cluj-Napoca. ‘’În perioada 1996-1999 s-a realizat un Plan Urbanistic Zonal pentru zona Făget. Conform legislaţiei în vigoare, acest PUZ cuprindea în jur de 300 ha, zonă exclusiv neîmpădurită, repectiv fosta vatră a coloniei Făget, fînaţe şi terenuri agricole. În cadrul PUZ-ului se prevedea potejarea mediului ambiant, iar autorizarea construcţiilor să se facă numai pe baza unor planuri urbanistice de detaliu în care să se studieze întreaga suprafaţă cuprinsă în Unitatea Teriotrială de Referinţă. Acest PUZ era un proiect vizionar, care prevedea străzi corespunzătoare, un grad de ocupare a terenului scăzut şi 60 la sută zonă verde. În condiţiile în care s-ar fi respectat acest proiect, nu se ajungea în dezastrul de azi din pădurea Făget’’, a spus Vitoc.

El a subliniat că PUZ-ul elaborat în anii 90 pentru zona Făget urma să fie valabil pînă în 2009, însă cînd a fost adoptat în Consiliul local, s-a omis termenul de valabilitate. Arhitectul clujean spune că din această cauză, proiectul este şi acum în vigoare, însă, precizează acesta, chiar şi în aceste condiţii respectarea lui ar determina evitarea dezastrului urbanistic. Ionel Vitoc a menţionat că, pentru a se clarifica situaţia construcţiilor din zona Făget şi a se evita alte abuzuri, se impune un nou PUZ. Arhitectul Gheorghe Elkan a condamnat practicile arhitecţilor din comisia de urbanism a primăriei, care fac responsabil de dezastrul din Făget un singur om (pe Ionel Vitoc), însă aceştia continuă să dea undă verde unor proiecte în Făget, chiar dacă acestea n-au bază legală.

Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Transilvania, Szabolcs Guttmann, a arătat că organizaţiile profesionale ale arhitecţilor clujeni au cerut public municipalităţii să sisteze autorizarea construcţiilor în pădurea Făget, cel puţin pînă la avizarea noul Plan Urbanistic General.

C.P.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare