Rusia – “şansă şi ameninţare” pentru piaţa energetică a Europei

Süddeutsche Zeitung

Rusia constituie pentru piaţa energetică a Europei o şansă şi, în acelaşi timp, o ameninţare. De inaugurarea primului tronson al gazoductului Nord Stream se leagă mari speranţe de ambele părţi ale Mării Baltice, speranţe care depăşesc cu mult acest proiect de gazoduct: Europa vrea să obţină avantaje în cursa pentru resurse energetice, în timp ce Rusia, la rîndul său, doreşte să-şi sporească influenţa asupra Europei.

Planurile concrete ale Rusiei în domeniul energetic au fost dezvăluite într-un interviu de ministrul rus pentru energie, Serghei Şmatko. Potrivit lui Şmatko, Rusia plănuieşte să investească miliarde inclusiv în piaţa europeană de energie electrică, concentrîndu-se mai ales pe Germania.

Astfel, Kremlinul intenţionează să-şi asume rolul celui mai important furnizor de resurse energetice al Europei. Acest lucru se va oglindi nu doar în livrările de gaz către graniţele europene, ci şi în expansiunea pe atractiva piaţă a energiei electrice. Au apărut deja informaţii conform cărora Moscova desfăşoară negocieri pentru un parteneriat între Gazprom şi gigantul energetic al Germaniei, RWE, în vederea construirii şi dării în exploatare a unor mari centrale electrice.

Din punctul de vedere al Berlinului, recentele iniţiative ale Moscovei constituie un semnal ferm: în mod evident, Kremlinul se întoarce cu faţa nu spre Asia, ci spre Europa. Pentru Germania, o asemenea tendinţă ascunde o şansă şi, în acelaşi timp, o ameninţare. Pe de o parte, dependenţa faţă de Moscova va continua să crească, cu atît mai mult cu cît Rusia vorbeşte în mod deschis despre planurile sale de a lega Europa prin intermediul gazoductului South Stream. Dacă Rusia va reuşi să realizeze acest proiect, gazoductul european Nabucco va rămîne fără gaz.

Pe de altă parte, politicieni marcanţi de la Berlin îşi exprimă satisfacţia în legătură cu viitoarea activitate a companiei ruse Gazprom în Germania. În opinia lor, această activitate “va contribui la schimbarea paradigmei energetice”.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare