Românii manîncă tot mai puțină pîine

În România, aproximativ 90% dintre locuitori mănîncă zilnic pîine, dar consumul a scăzut sub 100 de kg/om/an, pînă la 98 de kilograme, iar tendinţa este în continuare în scădere. „Motivul acestei scăderi nu este legat de lipsa resurselor financiare, pentru că pîinea este încă ieftină pe piaţă românească faţă de media europeană, ci pentru că oamenii au trecut pe alte alimente care vin complementare consumului de pîine. S-a făcut şi o recoltă bună de cartofi, preţul la legume a scăzut foarte mult, în timp ce consumul de carne s-a dublat în ultimii 10 ani. De asemenea, tineretul se îndreaptă spre snak-suri şi alte produse”, a declarat Aurel Popescu, care a mai precizat că în ultimul timp a crescut consumul de produse de patiserie.

În România, consumul lunar de pîine pe cap de locuitor este de 7,8 kg, iar consumul de paste făinoase pe cap de locuitor ajunge la 2,5 kg. În ultimii 10 ani, consumul de pîine s-a redus cu 10 kilograme pe cap de locuitor, ajungînd în anii 2008/2009 la 108 kg -110 kg pe an. Potrivit estimărilor patrontelor din domeniu, producţia totală de pîine este cifrată la 2,16 milioane de tone anual, dar datele Institutului Naţional de Statistică indică un consum lunar de pîine de numai 45.000 – 50.000 tone faţă de 180.000 tone cît sînt estimările patronatelor.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare