România – printre ţările beneficiare ale proiectului “Servicii publice la dispoziţia cetăţenilor”

XpatLoop

“Empowering European Citizens” (“Servicii publice la dispoziţia cetăţenilor”) este un proiect intercultural cofinanţat de Comisia Europeană, British Council şi zece organizaţii ale societăţii civile din Europa. El include programul “Active Citizens” al British Council, metode de pregătire şi dezvoltare şi reţele globale şi este oferit în Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Ungaria, Macedonia, Polonia, România, Slovacia şi Suedia.

Proiectul are scopul de a construi încrederea şi înţelegerea între europenii proveniţi din diferite comunităţi, conectînd organizaţii şi persoane din cartiere şi municipalităţi din cele zece ţări europene menţionate. El oferă instrumente şi asistenţă pentru a dezvolta abilităţi de conducere, competenţe interculturale, pentru a executa proiecte sociale de acţiune în zona locală, precum şi schimb de idei şi practici cu alte reţele, în scopul de a ajuta atît abordarea problemelor comunităţii respective, cît şi pe cele mai largi europene.

“Empowering European Citizens” este oferit în patru etape. Prima constă în dezvoltarea unei reţele de formatori. Aceştia asigură toate evenimentele de pregătire şi transmitere a cunoştinţelor în comunităţile lor locale. Ei lucrează, de asemenea, ca element de legătură cu comunitatea lor. Primul eveniment, “Formarea formatorilor” are loc în octombrie, în Croaţia.

A doua etapă este reprezentată de evenimentele europene de pregătire pentru activişti din comunitate. Scopul trainingului este de a creşte înţelegerea cetăţeniei europene, capacitatea de angajare în dialogul intercultural şi motivaţia pentru acţiune socială. Conţinutul pregătirii include înţelegerea identităţilor multiple, dezvoltarea comunicării interculturale şi abilităţi de management de proiect, precum şi consolidarea abilităţilor de a lucra cu diferenţele existente la o varietate de nivele, de la municipalitate la nivel pan-european. Instruirea se va desfăşura în opt municipalităţi din diferite ţări europene, începînd din noiembrie 2011 pînă în februarie 2012.

A treia etapă este pregătirea în cascadă şi acţiune socială în cadrul comunităţilor locale. Participanţii la evenimentele de pregătire internaţională transmit cunoştinţele acumulate în timpul perioadei de formare unor membri ai organizaţiei lor de origine şi comunităţilor din cadrul municipalităţii lor. Transmiterea cunoştinţelor este sprijinită de formatori şi de partenerii la proiect. Evenimentele vor avea loc în ţările participante în perioada martie-septembrie 2012.

A patra etapă este schimbul de cunoştinţe la nivel internaţional. Ea reuneşte formatorii, participanţi selectaţi şi partenerii de proiect pentru a evalua progresele înregistrate pînă în acel moment, a identifica exemple de bune practici şi a dezvolta recomandările pentru viitor. Etapa va avea loc în mai 2012, în Macedonia.

Criteriile de selecţie sînt: un puternic simţ al culturii şi identităţii locale; cunoaşterea şi înţelegerea comunităţii locale; abilităţi de planificare şi management al proiectului; simţ demonstrat al responsabilităţii faţă de dezvoltarea durabilă; simţul valorii şi muncii eficiente cu ceea ce este diferit.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare