Articole din aceeasi categorie
-
Nu exista articole asemanatoare
MÎNCARE CA PE SOLOVAN! (Sighet)
Ingrediente: o crenguţă de rozmarin, ulei, cîrnaţi de casă, slănină, carne de vită, 1 pulpă de porc, prune uscate, roşii mai mici, ceapă, 2 buc porumb, ardei graşi, ciuperci, mere, sare, piper, lămîie.
• Rozmarinul se înmoaie în ulei. Ciupercile se curăţă şi se înlătură codiţa. Merele se taie în bucăţi şi se pun în zeama de lămîie. Zarzavaturile se spală şi se curăţă. Ardeii se taie în bucăţi mai mari, ceapa, cîrnaţii, porumbul se taie în felii rotunde. Carnea spălată se şterge şi se taie în bucăţi mai mici. Prunele uscate şi coada ciupercilor se învelesc în slănină taiate fîşii egale. Toate ingredientele se înşiră pe o scobitoare lungă de metal, într-o ordine aleatoare. Fiecare bucată se unge cu ulei şi rozmarin şi se aşează pe grătarul încins. Nu se sărează şi piperează, numai cînd este prăjit totul.
CHIFTELE DIN LINTE!
Ingrediente: 300 g linte, 0,5 l lapte, 150 g ciuperci, 1 felie de pîine albă, 20 g făină albă, 80 g pesmet, sare, piper măcinat, 4 ouă
• Lintea se înmoaie înainte cu o zi şi se fierbe foarte bine, se strecoară şi se pasează prin sită. Ciupercile curăţate se fierb şi se taie mărunt amestecînd cu lintea. Pîinea înmuiată în lapte şi stoarsă bine se adaugă la aluat. Se presară sare, piper şi se sparg ouăle peste aluat. Chiftelele formate se amestecă cu oul bătut, făină, pesmet şi se coace în ulei fierbinte.
SUPĂ DE VIŞINE!
Ingrediente: 0,5 kg vişine curăţate, zahăr, cuişoare, scorţişoară, frişcă, smîntănă, lămîie, vin roşu.
• În apă se fierb scorţişoarele, cuişoarele, feliile de lămîie, apoi se strecoară, se adaugă vin roşu după preferinţă, vişinele, zahărul şi se fierb împreună. Frişca se amestecă cu smîntîna şi se toarnă peste supă, punînd sare, zahăr vanilat, zeamă de lămîie după gust. Se serveşte caldă sau rece.
S-aveţi poftă!
Chira Carolina
SANDVIŞUL INFORMATICIENILOR!
Ingrediente: 4 chifle cu mac, 2 frunze de salată, un gogoşar roşu, un castravete, 8 felii de şuncă, 8 felii de caşcaval
Chiflele se taie în două şi se ung cu unt. Pe una se aşează frunzele de salată, caşul, şunca şi se acoperă cu jumătatea de chiflă. Din castravete se taie cîte două felii, una va fi naşul, alta un ochi, pe care se pune un piper negru. Din gogoşari se taie o felie, asta îi va fi gura.
CIORBĂ DE BURTĂ!
Ingrediente: 1 kg burtă de vită, 200 gr morcovi, oţet, 2 ouă, sare, 50 gr usturoi, 1 kg oase de vită, 200 gr ceapă, 100 gr ţelină, 50 gr hrean, 40 gr leuştean, piper, 100 ml smîntînă.
Oasele spălate le punem la fiert împreună cu burta curăţată. Se înlătură spuma, după care se adaugă sare, piper boabe şi zarzavatul curăţat. Se fierbe la foc încet 5 ore, avînd grijă ca oala să fie acoperită cu capac. După ce s-a fiert totul, se strecoară şi se înlătură oasele curăţate şi zarzavaturile, apoi tăiem burtă în fîşii de cca 1 cm lăţime şi o vom pune din nou în supă. Se pune totul din nou la fiert, pînă cînd fîşiile de burtă sînt moi. Se drege cu gălbenuşuri bătute cu oţet, mujdei şi smîntînă.
BILANŢUL REUŞIT
Ingrediente: jumătate de varză murată, jumătate kg de carne de vită şi porc, 2OO gr slănină afumată, o pereche de cîrnaţi de casă, 1 kg de cartofi, 1 ceapă roşie, cuişoară, enibahar, un pahar de vin alb, un ciolan mai mic de porc, 1 linguriţă de piper măcinat.
Frunzele de varză murată se spală în apă rece şi se storc, se aşează pe fundul unei cratiţe mari, se pun deasupra ceapa roşie tăiată julien, cuişoare, cîteva boabe de enibahar, piperul măcinat. Se toarnă peste aceste mirodenii vinul alb, apa, şi lăsăm să fiarbă acoperit cu capac 30 de minute, după care se aşează peste varza cu mirodenii, carnea de vită, carnea de porc, ciolanul, slănina (tăiată creasta cocoşului), cîrnaţii. Se mai toarnă apă peste carne ca să fie acoperită de tot, şi se fierbe la foc încet 2-3 ore. Cînd carnea s-a înmuiat, se fierb cartofii, tăiaţi în patru în apă sărată.Se ia o tavă mare de yena, în care se pune varza, în mijloc carnea de vită şi porc tăiate felii, ciolanul în bucăţi estetice, în jurul ciolanului slănina „creasta cocoşului”, şi cîrnaţii tăiaţi rondele. În jurul tăvii se aşează cartofii fierţi şi strecuraţi.
La Mulţi Ani!
Carolina Chira
Comentarii recente