Republica Moldova, mai atractivă pentru turişti

Agerpres

Agenţia Naţională pentru Turism din Republica Moldova a elaborat o strategie de dezvoltare a turismului pentru următorii şase ani, care prevede o creştere anuală a turiştilor cu trei la sută. Ultimul sondaj realizat de Biroul Naţional de Statistică a remarcat o creştere de 1,6% comparativ cu perioada similară a anului trecut, a numărului de turişti şi excursionişti veniţi în Republica Moldova. Din aproximativ 81.000 de vizitatori, 44 la sută au avut drept scop odihna, recreerea şi agrementul.

“Adevărul” evocă “Scrisoarea celor 66” semnată acum 25 de ani de 66 de personalităţi care au cerut tranşant stoparea experimentului “limba moldovenească” şi declararea limbii române drept limbă de stat. “Practic, din acel moment a început istoria contemporană a statului Republica Moldova”, comentează ziarul citat.

Ziarul Naţional observă că de 22 de ani este contestată independenţa Republicii Moldova, iar politicienii fac echilibristică verbală cînd se ajunge la problema limbii. Potrivit publicaţiei, “toţi politicienii sînt speculanţi politici care au un singur scop – de a-şi trage dividende electorale în cel mai uşor mod posibil”. Totuşi, odată şi odată va trebui să dăm răspunsuri clare la aceste întrebări fundamentale.

După ce Federaţia Rusă a blocat la începutul lunii august exporturile de mărfuri ucrainene, se pare că a venit şi rîndul produselor moldoveneşti, scrie Ziarul Naţional. Zeci de tone de fructe din R. Moldova au fost rebutate de Serviciul Federal de control veterinar şi fitosanitar Rosselhoznadzor, pe motiv că nu ar corespunde normelor de calitate. Experţii bănuiesc, însă, că blocajul a fost impus de autorităţile ruse după ce au primit mai multe petiţii de la producătorii moldoveni care se plîng că exportul spre piaţa rusă este monopolizat în Republica Moldova.

După aproape trei ani de discuţii, şantierul conductei ce urmează să livreze gaz dinspre România spre Republica Moldova a fost deschis oficial la Ungheni, notează Jurnal de Chişinău. Acum nu preţurile ar trebui să ne preocupe, dar independenţa energetică care poate fi posibilă odată cu livrarea gazelor din România, astfel reducîndu-se dependenţa Republicii Moldova de Moscova, comentează experţii.

Această conectare va fi un colac de salvare în momente de criză, chiar o sursă alternativă de gaze din România.

“Bucureştiul şi Chişinăul vor să reducă apetitul concernului rus Gazprom”, comentează ziarul în limba rusă Panorama. Gazoductul va juca mai mult un rol geostrategic decît unul economic şi ar avea drept scop integrarea Moldovei în spaţiul energetic european.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare