Recitaluri şi concerte în „Toamna Muzicală Clujeană”

• Cluj-Napoca, 30 septembrie – 21 octombrie 2011 •

În această seară, cu începere de la ora 19, în Studioul de concerte al Academiei de Muzică „Gh. Dima”, recital cameral susţinut de Cvartetul ARCADIA – Ana Török, vioara I; Răsvan Dumitru, vioara a II-a; Traian Boală, violă; Zsolt Török, violoncel. În program: H. Wolf – Serenata Italiana; J. Haydn – Cvartetul de coarde op. 20, nr. 3, în sol minor; L. van Beethoven – Cvartetul de coarde op. 131, în do diez minor.

Serenadă în cheia fa, Ansamblul celor douăsprezece violoncele sau, mai nou, Napocelli. Sub aceste nume se găseşte ideea originală de a aduce în prim-plan un instrument a cărui expresivitate nu se lasă îndeajuns descoperită în concerte obişnuite: violoncelul. Napocelli, ansamblul celor 12 violoncele, este un proiect iniţiat de violoncelistul Ciprian Câmpean şi partida de violoncel a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat „Transilvania” în anul 2007. Dorinţa ansamblului este aceea de a oferi publicului larg un repertoriu care să pună în evidenţă calităţile deosebite ale violoncelului. Iată-i pe componenţii Napocelli: Adrian Ciucă, Marian Marica, Ciprian Câmpean, Gyula Ortensky, Levente Nagy, Zsolt Török, Gabriel Rîpă, Attila Szabó, Péter Kozma –, alături de invitaţii Attila Sékely, prim celist al Filarmonicii din Viena, Elõd Kostyák, prim celist al Operei Române din Cluj-Napoca, şi Bogdan Mihai Chiş, student la Conservatorul din Karlsruhe. Concertul va avea loc miercuri, 12 octombrie, la ora 19, la Casa de Cultură a Studenţilor.

Un alt recital cameral va avea loc joi, 13 octombrie a.c., ora 19, în Studioul de concerte al Academiei de Muzică: duo vioară- pian cu Gabriel Croitoru (vioară) şi Valentin Gheorghiu (pian). Cei doi valoroşi muzicieni vor interpreta: A. Dvorak – Sonatina în Sol major, op. 100; L. van Beethoven – Sonata nr. 9 în La major, op. 47 „Kreutzer”; G. Enescu – Sonata nr. 3 în caracter popular românesc.

Din nou un concert simfonic. Paul Mann, cel sub bagheta căruia Orchestra clujeană a cîntat cu Deep Purple, revine în inima Transilvaniei, de această dată cu un repertoriu de muzică clasică. Alături de lucrări de Brahms şi Sibelius, programul serii cuprinde „Solstiţiu”, lucrare a compozitorului clujean Adrian Pop. Lansarea lui Paul Mann ca dirijor a început în anul 1998, cînd a cîştigat concursul de dirijat „Donatella Flick”. Acest premiu a reprezentat biletul său de intrare în lumea dirijorilor de elită din Anglia. Au urmat invitaţii şi colaborări în Europa, Japonia, S. U. A., America de Sud şi Australia. Începînd cu anul 1999 dirijează London Symphony Orchestra. Pînă în anul 2008, Paul Mann a fost Dirijor Principal al Orchestrei Odense din Danemarca, unde activitatea sa a primit atît aprecierile muzicienilor, cît şi pe cele ale melomanilor. Prezenţa dirijorului Paul Mann are o semnificaţie aparte pentru Filarmonica de Stat „Transilvania”, de care se leagă o frumoasă colaborare, ce a avut ca rezultat un amplu turneu cu renumita formaţie Deep Purple şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii clujene în anii ‘90.

Recentul proiect al pianistei Luiza Borac prezintă atît afinitatea pentru perioada romantică, cît şi calitatea sa umană. În anul 2010, Luiza Borac a înregistrat un nou album cu transcripţii pentru pian de Liszt şi Rahmaninov, realizat ca act de caritate pentru copiii străzii din România. Originară din Rîmnicu-Vîlcea, Luiza Borac a studiat pianul la Bucureşti, întîi la Liceu, iar apoi la Conservator. După finalizarea studiilor în România, s-a stabilit în Germania, la Hanovra, unde a continuat asiduu studiul pianului. Distincţiile nu au întîrziat să apară. Dintre toate premiile internaţionale obţinute de-a lungul carierei sale, se remarcă Premiul BBC pentru cea mai bună înregistrare instrumentală a anului 2007, unde a participat cu o remarcabilă interpretare a suitelor pentru pian de George Enescu. Recunoaşterea sa ca interpretă a repertoriului pianistic romantic este atestată prin încredinţarea primei audiţii mondiale a unei lucrări de Robert Schumann, Ahnung, descoperită în anul 2009.

Concertul va avea loc vineri, 14 octombrie 2011, ora 19, Abonament 3, la Casa de Cultură a Studenţilor. În program:
A.  Pop – Solstiţiu; J. Brahms – Concertul pentru pian şi orchestră nr. 2 în Si bemol major, op. 83; J. Sibelius – Simfonia nr. 1 în mi minor, op. 39.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare