Recital cameral

Filarmonica de Stat „Transilvania” invită melomanii la recitalul cameral organizat în colaborare cu Festivalul „George Enescu” şi Artexim  Bucures. Soliştii ADRIAN BRENDEL (violoncel) şi TIM HORTON (pian) vor interpreta: Sonata pentru violoncel în la minor de A. Zemlinsky, Sonata pentru violoncel şi Trei piese op.11 de A. Webern, Rapsodia nr. 1 de B. Bartók şi Sonata nr. 1 pentru violoncel şi pian în fa minor a compozitorului G. Enescu.

Concertul va avea loc astăzi, în Sala Studio a Academiei de Muzică „Gh. Dima”, de la ora 19.

Născut la Londra, în 1976, Adrian Brendel a studiat la Colegiul Winchester, la Universitatea din Cambridge şi cu Frans Helmerson la Conservatorul din Köln. Relaţia muzicală strînsă cu tatăl său, Alfred Brendel, a dus la multe apariţii de muzică de cameră în întreaga lume şi a culminat cu o înregistrare Philips a integralei muzicii  lui Beethoven pentru violoncel şi pian, Sonata în La major fiind aleasă ca recomandare de top făcută BBC Radio 3 pentru programul «Construirea unei Biblioteci».

Adrian Brendel continuă să aibă apariţii frecvente alături de tatăl său, acompaniind lecturi de poezie îmbinate cu un repertoriul variat pentru violoncel solo. Apariţii recente includ concerte la Bonn, Hanovra, Dresda, Viena şi în Schleswig Holstein, la festivalurile de la Bath şi Verbier, dar şi în concerte ca solist, avînd în repertoriu Concertul în Si bemol major de Boccherini cu Orchestra de cameră  Akbank de la Istanbul, Concertul în Re major de Haydn cu Orchestra de cameră Scoţiană şi Academia St. Martin in the Fields, Concertul de Dvorak cu Royal Scottish National Orchestra, concertul în la minor de Saint-Saens cu City of London Chamber Orchestra şi concertele de Schumann, Dvorak şi Ligeti cu alte orchestre europene, precum Sinfonia Varsovia. Adrian Brendel este co-fondator al «Music at Plush”, un festival ce are loc în fiecare an în Dorset, în  sud-vestul Angliei.

Solistul Tim Horton s-a născut în Brighton în 1974. La vîrsta de şase ani a început să ia lecţii de pian, fiind acceptat la Şcoala de Muzică Chetham din Manchester, trei ani mai tîrziu. În 1995 Tim Horton a absolvit Colegiul Trinity Cambridge. În acelaşi an solistului i se oferă oportunitatea de a-l înlocui pe Alfred Brendel în două concerte de pian Schoenberg alături de Orchestra Simfonică a Oraşului Birmingham şi Sir Simon Rattle, în Sala Simfonică Birmingham, precum şi în Sala Festivalului Royal din Londra. De atunci a mai susţinut concerte alături de Ochestra Filarmonicii Royal Liverpool, Orchestra Simfonică Bournemouth, Orchestra Simfonică Trondheim şi Grupul Muzical Contemporan Birmingham.

În anul 2005 Tim Horton a fost ales ca bursier al Festivalului Klavier Ruhr, la recomandarea lui Alfred Brendel. Muzica de cameră se află în centrul intereselor solistului. A fost pianist alături de Ansamblul 360 încă de la înfiinţarea acestuia, în anul 2005. Acest ansamblu îşi are bazele la Teatrul Crucible în Sheffield şi este format dintr-un cvartet de coarde, un cvintet, bas dublu şi pian. Tim Horton a încheiat un parteneriat dublu cu violoncelistul Adrian Brendel. Ei au început împreună tururi în Spania, Germania, Italia şi Marea Britanie, precum şi  apariţii anuale la Festivalul Plush. De asemenea, solistul Horton a susţinut concerte şi la Festivalul Aldeburgh alături de Cvartetul Elias, precum şi în cadrul Festivalului Bath.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare