Realizări de excepţie la Gilău

Prima duminică a lui decembrie a fost zi de bilanţ pentru locuitorii comunei Gilău. La ora amiezii, pe platoul din faţa sălii de sport s-a adunat un mare număr de localnici şi invitaţi pentru a primi un adevărat raport al primarului cu privire la starea socio-economică a acestei localitaţi destul de viguroasă, ce mărşăluieşte, într-o tăcere a modestiei, spre mult aşteptatul statut de…oraş.

Şi-a adunat, ing. Dumitru Sfîrlea, localnicii să le prezinte realizările din ultimul an, deşi numărîndu-le, am crezut că ele sînt contabilizate din perioada celor unsprezece ani de cînd coordonează serviciile Administraţiei Publice din această comună unde totul este făcut cu chibzuinţă inginerească dar şi cu mult bun simţ .

După ce şi-a prezentat invitaţii, între care senatorul Alexandru Cordoş, consilieri judeţeni şi locali, conduceri de instituţii publice ale comunei, reprezentanţi ai societăţilor comerciale care au lucrat la suprastructura comunei şi numeroşi sponsori, primarul a mărturisit că, în graba pregătirii acestei întîlniri de bilanţ uitase un număr de şase proiecte finalizate în anul 2011, dar începute în 2010. Şi, cum mi-a lipsit şi mie reportofonul, am reţinut doar o parte din cele 30 de lucrări de investiţii decontate în acest an, prin care Gilăul, ca entitate civică, îşi mai galonează personalitatea.

Din 2008, comuna nu a mai trăit un asemenea eveniment datorită crizei economice ce domină ţara, dar pe care gilăuanii au trecut-o într-un con de umbră prin cele 16 proiecte europene şi chiar guvernamentale.

Iată şi o parte din cele 30 de programe implementate în 2011: teren de sport multifuncţional cu gazon artificial şi nocturnă, patru parcuri de joacă pentru copii amenajate în Gilău şi Someşul Rece, bordurate cu pavele, 11 km trotuare pe DN-1, construirea a două poduri şi a unei pasarele metalice peste Valea Căpuşului, amenajarea a două pieţe pentru legume şi fructe, s-a consolidat infrastructura  pe strada Morii, sediul primăriei şi al grădiniţei cu program prelungit au fost modernizate, Casa de cultură “Dumitru Sopon” a fost renovată, iar pentru formaţiile de dansuri ale acestei instituţii de cultură au fost achiziţionate costume populare. Au fost renovate şcoala, Centrul de sănătate în care îşi desfăşoară activitatea medicii de familie, renovîndu-se şi vechiul Cămin cultural din Someşul Rece, unde s-a început construcţia unui lăcaş pentru cultură nou.

Liceul “Gelu Voievod” a fost bine modernizat şi dotat cu toate cele necesare încît poate concura cu oricare unitate de învăţămînt preuniversitar din mediul urban, fapt subliniat şi de dir. prof. Roxana Vulpe, în alocuţiunea sa în cadrul acestui eveniment.

Canalizarea comunei a fost încheiată, iar în zona versanţilor împăduriţi a fost construit un sistem de preluare a apelor pluviale, în timp ce în Someşul Rece au fost încheiate lucrările de restaurare a bisericii din lemn care are o vîrsta de aproape 300 de ani.

Vorbind de tradiţii şi istorie, pentru salvarea patrimoniului local a fost amenajat şi pus în circuitul naţional un muzeu etnografic, şi tot la acest capitol a fost zidit un soclu pe care tronează, impunătoare, Crucea refugiaţilor. De sărbători, aşa-zisa uliţă a romilor a fost electrificată, de altfel întregul iluminat public al comunei a fost reabilitat, iar în centru şi la liceul “Gelu Voievod” au fost montate camere video.

Din motive de spaţiu ne oprim cu nominalizările, dar notăm faptul că pentru proiectele eligibile cîştigate şi materializate, inclusiv pentru modul cum asigură în permanenţă managementul procesului administrativ al comunei, ing. Dumitru Sfîrlea a primit titlul de “Cel mai bun primar din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest”. Şi, cum 2012 bate la uşă, Gilăul are deja o finanţare asigurată de 200 miliarde lei vechi, pe proiecte ce se vor concretiza, exclusiv pentru asfaltarea străzilor din Gilău şi Someşul Rece.

Aşa cum dă de înţeles senatorul Alexandru Cordoş, criza poate fi ţinută la distanţă dacă ai oameni de valoare în sistem, iar la Gilău sînt greu de numărat împlinirile anului, darmite să le şi duci la bun sfîrşit. Iată şi motivul pentru care au fost adresate felicitări din partea Parlamentului României conducerii comunei, Consiliului local şi cetăţenilor acestei localităţi de la poalele Apusenilor .

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare