Putin şi Medvedev fac o “rocadă trivială”

Agerpres
Rocadă trivială, meci trucat, un blat – astfel este calificată “înţelegerea” premierului Vladimir Putin şi a preşedintelui rus Dmitri Medvedev de a face schimb de posturi după alegerile prezidenţiale din 2012. În timp ce Putin îşi poate asigura locul la Kremlin pentru încă două mandate – în total 12 ani -, perspectivele lui Medvedev la şefia guvernului rămîn neclare, scriu ziarele moscovite.
Vladimir Putin a făcut rocada mare – pe 12 ani, titrează Nezavisimaia Gazeta, estimînd că actualul premier şi fost şef de stat Putin va petrece la Kremlin încă două mandate a cîte şase ani. Preşedintele Dmitri Medvedev va fi în fruntea listei electorale a partidului Rusia Unită la alegerile parlamentare din decembrie, pentru a deveni ulterior prim-ministru. În cazul său, termenul nu este bătut în cuie.
Intriga referitoare la viitorul preşedinte a fost soluţionată cît se poate de franc – printr-o rocadă trivială, potrivit unui scenariu pe care experţii îl cunoşteau, dar în care nu credeau, din cauză că era extrem de simplu sau, mai exact, banal. Dar tandemul a optat pentru această variantă. Nimeni nu se mai poate îndoi de victoria zdrobitoare a Rusiei Unite la scrutinul din 4 decembrie. Este posibil ca majoritatea constituţională de 315 voturi în Duma de stat, camera inferioară a parlamentului rus, să fie depăşită cu mult.
Premierul Vladimir Putin a devenit candidat la preşedinţia Rusiei, deocamdată unic. Preşedintele Medvedev este unic şi irepetabil candidat la funcţia de premier, notează Kommersant. A fost un meci trucat, un blat, scrie jurnalistul vedetă Andrei Kolesnikov într-un reportaj de pe stadionul Lujniki din Moscova, unde s-a desfăşurat congresul Rusiei Unite. Organizatorii au difuzat pe un ecran mare un filmuleţ al Rusiei Unite: “Noi aproape că am depăşit sărăcia”, se spunea în film şi cuvîntul cheie era “aproape”. “Noi i-am oprit pe agresorii ce întrecuseră măsura” – şi cuvintele cheie erau toate cele prin care se avea în vedere războiul din Ostetia de Sud. “Noi am trecut testul crizei mondiale” – şi era clar că despre asta ar fi mai bine să se spună la următorul forum de acest fel de pe stadionul Lujniki (la următoarele alegeri parlamentare din 2016 – n.r.)
Vladimir Putin a afirmat că el convenise de multă vreme – cu cîţiva ani în urmă – cu Medvedev care dintre ei va candida la preşedinţie. Rămîne neclar de ce spunea recent că ei urmează să se aşeze, să discute şi să ajungă la o înţelegere, remarcă ziaristul de la Kommersant.
Vedomosti semnalează că, dacă aceasta înţelegere data din 2007, cînd Medvedev a fost desemnat succesorul lui Putin la Kremlin, ea a fost bine ascunsă chiar şi de apropiaţii tandemului – nimeni din guvern nu ştia despre acest scenariu, după cum a recunoscut vicepremierul Igor Şuvalov. În mod evident, nici consilierul economic al preşedintelui, Arkadi Dvorkovici, nu era pregătit de o asemenea întorsătură. În timpul congresului, el a scris pe Twitter: “Da, chiar că nu avem motive de bucurie”. Experţii citaţi de Vedomosti sînt de părere că ambiţiile prezidenţiale ale lui Medvedev au fost curmate în luna mai, cînd Putin a anunţat crearea Frontului popular rus, în care i-a invitat pe toţi susţinătorii săi. Anunţul a fost făcut în ajunul marii conferinţe de presă a lui Medvedev, la care acesta şi-ar fi putut exprima disponibilitatea de a candida la alegerile din martie 2012.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare