Programul de guvernare al ARD: Reducerea cotei unice de la 16% la 12% şi creşterea salariului minim

Alianţa România Dreaptă (ARD) propune, în programul de guvernare lansat marţi în dezbatere publică, creşterea salariului minim brut nominal lunar (garantat în plată pe economie) la 850 lei începînd cu 1 ianuarie 2013 şi la 1.000 lei începînd cu 1 ianuarie 2015, dar şi reducerea ratei totale a contribuţiilor sociale cu cinci puncte procentuale, la angajator, începînd cu 1 ianuarie 2015.

În vederea atingerii acestor ţinte, liderii ARD precizează, ca direcţii de acţiune, creşterea fondului de salarii cu 50% din creşterea productivităţii muncii calculate pe baza performanţei firmei (profitul brut din exploatare raportat la fondul de salarii), dar şi creşterea anuală a pensiei de asigurări sociale de stat cu inflaţia medie a anului anterior, la care se adaugă 50% din creşterea reală a cîştigului salarial nominal mediu brut lunar.

ARD are în vedere şi reducerea cotei unice de impozitare a profitului corporativ de la 16% la 12% la 1 ianuarie 2013.

Alianţa România Dreaptă doreşte şi înfiinţarea Băncii Publice pentru Investiţii (BPI), cu capital integral sau majoritar de stat, a Fondului Naţional pentru Stabilitate Financiară (FNSF), alimentat prin contribuţii ale persoanelor juridice rezidente în România, în primul rînd ale băncilor comerciale, şi a unui Consiliu Guvernamental de Programare a Investiţiilor Publice (CGPIP).

ARD propune, de asemenea, crearea cadrului normativ pentru transferarea responsabilităţii către funcţionarii publici care se fac responsabili pentru întîrzierile la achitarea TVA datorat firmelor, informatizarea completă a fenomenului arieratelor (atît comerciale, cît şi fiscal-bugetare), scăderea ponderii economiei subterane şi a celei gri în PIB cu circa 4 puncte procentuale în intervalul 2013-2016, comparativ cu anul 2012.

ARD are ca ţintă menţinerea deficitului anual al bugetului general consolidat în jurul valorii de 2,9% din PIB, obţinerea acordului UE pentru fixarea deficitului structural, pe perioada 2013-2016, la 1% din PIB, şi menţinerea datoriei publice brute totale în intervalul 35% – 45% din PIB. În programul de guvernare ARD mai prevede şi extinderea bazei de impozitare a activităţii agricole.

ARD îşi propune în domeniul fiscal-bugetar încheierea între Guvern şi reprezentanţii patronatelor a unui Pact de distribuire a eficienţei muncii (PDEM), care să conducă la preluarea, în nivelul de trai, a creşterii productivităţii muncii.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare