Programul ARD: Vîrstă minimă de 35 de ani pentru a deveni judecător

Filialele partidelor clujene care fac Parte din Alianţa România Dreaptă(ARD) şi-au prezentat, ieri Programul de guvernare pentru următorii patru ani.

Liderul PDL Cluj, Daniel Buda, a declarat că unul dintre elementele importante ale Programului ARD vizează continuarea procesului de îmbunătăţire a actului de justiţie “început în 2005 şi blocat de USL în 2012”. “Vom punem capăt numirilor politice la Curtea Constituţională a României şi la Avocatul Poporului. Nu politicienii trebuie să facă aceste numiri, ci reprezentanţii sistemului de justiţie”, a spus Buda. Alianţa promite că va modifica procedura civilă în aşa fel încît să se reducă la minimum necesar înfăţişarea părţilor în faţa instanţei. Totodată, la acest capitol se doreşte îndeplinirea obiectivelor din Mecanismul de Verificare şi Cooperare în domeniul justiţiei pentru pregătirea ridicării acestuia şi consolidarea profesionalismului de carieră al magistraţilor şi specializarea acestora.

“Un alt obiectiv vizează publicarea, în format electronic şi integral, a tuturor hotărîrilor judecătoreşti, de îndată ce sînt redactate, unificarea practicii judiciare şi eliminarea arbitrariului din actul de justiţie. De asemenea, dorim instituirea răspunderii patrimoniale a statului, independent de răspunderea magistraţilor implicaţi, pentru cazurile de funcţionare defectuoasă a serviciului public al justiţiei (prejudicii suferite de justiţiabili, lungimea nerezonabilă a procedurilor judiciare etc.)’’’, a explicat Buda.

El a mai arătat că Programul mai vizează modificarea sistemului de recrutare a judecătorilor, prin introducerea a două condiţii noi: vîrsta minimă de 35 de ani; să fi fost anterior avocat, procuror sau să fi îndeplinit alte profesii juridice care au presupus prestaţii în instanţele de judecată pe o perioadă de cel puţin 5 ani.

De asemenea, în document se arată că guvernarea ARD va relansa învăţămîntul românesc şi îl va plasa între sistemele de educaţie moderne care pregătesc absolvenţi competitivi în tot spaţiul european. “ARD va asigura finanţarea şi va consolida parteneriatul între unităţile de învăţămînt profesional şi companiile de profil din România. Noile generaţii de absolvenţi de învăţămînt profesional vor umple golul de meseriaşi de pe piaţa muncii. În acest fel, sistemul de învăţămînt va deveni un creator de locuri de muncă şi nu un generator de şomaj”, se arată în Programul de Guvernare ARD.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare