Preşedintele Saakaşvili şi premierul Ivanişvili fac schimb de declaraţii conciliante

Kommersant

Criza politică din Georgia ar putea fi depăşită: preşedintele Mihail Saakaşvili şi premierul Bidzina Ivanişvili au făcut schimb de declaraţii conciliante, care atestă deschiderea amîndurora spre un dialog pe marginea principalelor probleme disputate. Rolul principal în îmblînzirea poziţiilor celor doi lideri l-a jucat ambasadorul SUA în Georgia, Richard Norland.

După ce s-au încheiat evenimentele tumultoase din faţa Bibliotecii Naţionale, unde foşti deţinuţi politici i-au bătut pe primarul capitalei georgiene, Ghighi Ugulava, şi pe cîţiva activişti ai fostului partid prezidenţial “Mişcarea Naţională Unită”, preşedintele Mihail Saakaşvili a prezentat totuşi raportul “Despre situaţia din ţară”, însă nu în clădirea bibliotecii, după cum era planificat, ci la reşedinţa sa. De altfel, mii de demonstranţi au încercuit imediat şi palatul prezidenţial, ameninţînd să-l ia cu asalt, în cazul în care Saakaşvili va institui stare excepţională în ţară.

În mod inopinat, din reşedinţă a ieşit către protestatari ambasadorul SUA, Richard Norland. Diplomatul le-a declarat demonstranţilor că ceea ce se întîmplă nu are nicio legătură cu democraţia. “Trebuie să le permitem preşedintelui şi premierului să înceapă un dialog şi să comunice în numele intereselor ţării, pentru că violenţa nu este o soluţie”, a declarat Norland. Participanţii acţiunii tăceau ursuz, iar unul dintre ei a declarat ulterior că ambasadorul SUA a vorbit “ca şi cum el era adevăratul stăpîn al Georgiei”.

Analistul Iosif Ţinţadze, fost rector al Academiei Diplomatice din Tbilisi, a calificat poziţia lui Richard Norland drept “determinantă” pentru politicienii georgieni. “Richard Norland a acţionat în stilul ambasadorilor americani. Aceştia au apelat nu o dată la formula comunicării directe cu demonstranţii şi a influenţării proceselor (interne), de exemplu în America Latină”, a explicat pentru Kommersant Iosif Ţinţadze.

Poziţia fermă a ambasadorului unei ţări pe care şi preşedintele, şi premierul Georgiei o califică drept “principalul aliat al Georgiei” pare să fi avut efectul unui duş rece asupra oponenţilor. Luînd cuvîntul la reşedinţa sa, Mihail Saakaşvili a declarat că nu intenţionează să demită guvernul, după cum se teme Bidzina Ivanişvili şi aliaţii săi. “Sînt gata să accept propunerea privind iniţierea de amendamente corespunzătoare la Constituţie, pentru a anula toate temerile cu privire la demisia cabinetului de miniştri”, a promis preşedintele georgian.

Premierul i-a răspuns aproape imediat. “Dacă preşedintele Saakaşvili ar fi venit cu o asemenea propunere mai devreme, multe situaţii complicate ar fi fost evitate”, a spus Ivanişvili. “În condiţiile în care preşedintele a acceptat amendamentele la Constituţie, sîntem dispuşi să ţinem cont de propunerile sale şi pe marginea altor probleme”, a adăugat premierul, avînd în vedere iniţiativa lui Saakaşvili cu privire la formularea de garanţii constituţionale referitor la continuarea cursului de aderare la NATO. De altfel, premierul a propus ca aceste garanţii să aibă forma nu a unor amendamente la Constituţie, ci a unei “declaraţii între fracţiuni parlamentare”, promiţînd că “va continua politica nerecunoaşterii teritoriilor ocupate”, dar în acelaşi timp şi “tentativele de restabilire a relaţiilor comercial-economice cu Rusia”.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare