Premieră în justiţia din Cluj: falimentul unei persoane fizice

Instanţa Tribunalului Comercial Cluj a dispus, prin hotărîre, în premieră pentru Cluj, intrarea în faliment a unei persoane fizice. Este vorba despre Daniel Ionel Micle, un dezvoltator imobiliar, care, deşi a încasat de la diverşi cetăţeni clujeni avansuri cuprinse între 15.000 şi 20.000 de euro sau chiar preţul integral, de peste 35.000 de euro, pentru apartamentele pe care urma să le construiască în comuna Baciu, nu a finalizat lucrările la o parte dintre blocurile de locuinţe promise. Potrivit avocatei Dana Revnic, proiectul imobiliar a demarat în 2007 pe raza comunei Baciu.

Daniel Ionel Micle şi asociatul său, Sergiu Romeo Mureşan, intenţionau să construiască în Baciu 14 blocuri cu regim de înălţime D+P+3E+M, însă, din cauza crizei economice, au finalizat abia 4. Un al cincelea bloc a fost început, însă lucrările au fost stopate în urmă cu mult timp, spune avocata Dana Revnic. Înainte ca proiectul imobiliar să fie dus la bun sfîrşit, Daniel-Ionel Micle a încasat avansuri de la peste 50 de clujeni, cu care a semnat antecontracte de vînzare-cumpărare înainte ca apartamentele să fie finalizate. Există persoane care nu şi-au primit apartamentele nici acum, la aproape cinci ani de la demararea proiectului.

Disperaţi, şapte dintre păgubiţi au apelat la serviciile unei case de avocatură din Cluj pentru a-şi recupera banii în justiţie. Însă, toate bunurile imobile ale lui Daniel Ionel Micle erau în curs de executare silită, astfel că singura soluţie practică rămînea deschiderea procedurii insolvenţei faţă de comerciantul persoană fizică Daniel Ionel Micle.

În timpul judecăţii, instanţa Tribunalului Comercial Cluj a pornit de la prevederea legislativă potrivit căreia operaţiunea de edificare de construcţii în scopul valorificării este considerată de lege ca act de comerţ obiectiv, iar exercitarea acesteia în mod sistematic şi efectiv, cu titlu de profesiune, atrage calitatea de comerciant a persoanei în cauză, chiar dacă acesta este persoană fizică şi nu s-a înscris în Registrul Comerţului ca fiind persoană fizică autorizată. În acest fel, s-a decis că persoana fizică Daniel Ionel Micle are calitatea de comerciant.

De la data pronunţării hotărîrii, care este executorie, Daniel Ionel Micle nu mai are dreptul să-şi administreze averea, acest drept revenind automat lichidatorului judiciar numit în cauză. Avocaţii susţin însă că valorificarea averii este însă problematică. Potrivit avocatului Dana Revnic, la începutul anului 2011, Daniel Ionel MIcel şi-a ipotecat toate imobilele deţinute prin contracte de împrumut în favoarea unei persoane numite Keith John Viner. Valabilitatea acestor documentele este, însă, pusă serios la îndoială de către creditorii lui Micle. Aceştia  se tem că nu îşi vor mai putea recupera banii. Totuşi, avocatul Dana Revnic spune că, datorită hotărîrii pronunţate de Tribunalul Comercial Cluj în cadrul dosarului de insolvenţă, judecătorul sindic are posibilitatea de a judeca cererea de anulare a actelor de împrumut încheiate de Micle, fără obligaţia păgubiţilor de a achita taxa de timbru exorbitantă, de cîteva zeci de mii de euro, care s-ar fi datorat în mod obişnuit.

Decizia în acest dosar este una de mare impact social pe plan local, deoarece există un număr mare de persoane păgubite de Daniel Ionel  Micle. De asemenea, hotărîrea Tribunalului Comercial Cluj creează un precedent la nivel naţional, care ar putea fi urmat si de alţi magistraţi puşi în situaţia să judece astfel de cazuri.

Precizăm că în ultimii ani, în judeţul Cluj, foarte multe persoane fizice au demarat proiecte imobiliare, însă multe dintre acestea au rămas nefinalizate. În speranţa că vor avea o locuinţă, mulţi clujeni le-au plătit acestor aşa-zişi ‘’dezvoltatori imobiliari’’ mii sau chiar zeci de mii de euro cu titlu de avans. În foarte multe cazuri, însă, oamenii au rămas fără case şi cu banii nerecuperaţi.

C.P.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare