Piaţa neagră a vînzării de organe se răspîndeşte printre săracii din Europa

“Traficul de organe este o industrie în creştere”, a declarat Jonathan Ratel, procuror special al UE, care conduce un caz împotriva a şapte persoane acuzate de atragerea de victime sărace din Turcia şi foste ţări comuniste, în Kosovo, pentru a-şi vinde rinichii, cu promisiuni false de plătire a unei sume de pînă la 20.000 de dolari.

  În Spania, Italia, Grecia şi Rusia, anunţurile de persoane care vînd organe – precum şi păr, spermă şi lapte de mamă – au apărut pe Internet, cerîndu-se sume, de exemplu pentru plămîni, de 250.000 de dolari. La sfîrşitul lunii mai, poliţia israeliană a arestat 10 membri ai unei reţele de criminalitate internaţională suspectaţi de trafic de organe în Europa, potrivit unor oficiali UE din domeniul aplicării legii. Aceştia au declarat că suspecţii au vizat oameni săraci din Republica Moldova, Kazahstan, Rusia, Ucraina şi Belarus.

Principalele ţări furnizoare au fost în mod tradiţional China, India, Brazilia şi Filipine, dar experţii spun că europenii sînt din ce în ce mai vulnerabili. Se estimează că între 15.000-20.000 de rinichi sînt vînduţi ilegal la nivel global în fiecare an, potrivit “Organs Watch”, un grup pentru drepturile omului din Berkeley, California, care urmăreşte comerţul ilegal de organe. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că doar 10% din necesarul global pentru transplantul de organe este realizat.

Nancy Scheper-Hughes, directorul “Organs Watch” şi profesor de antropologie medicală la Universitatea Berkeley din California, a declarat că încercarea europenilor săraci de a-şi vinde organe este o reminiscenţă a perioadei de după prăbuşirea URSS, cînd rata cronică a şomajului a creat un nou tip de “vînzători voluntari”.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare