Peste 3 miliarde de euro pentru IMM-urile româneşti

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare a României în valoare de 16 miliarde lei (aproximativ 3,3 miliarde euroo) ce vizează susținerea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) în contextul pandemiei de COVID-19.

În cadrul acestei scheme, se va acorda sprijin sub formă de granturi directe și garanții de stat ce vizează creditele de investiții și finanțarea capitalului de lucru. Sprijinul va fi accesibil IMM-urilor care se confruntă cu dificultăți ca urmare a impactului economic al pandemiei de COVID-19.
Privind granturile directe, sprijinul per întreprindere nu va depăși 800.000 euroo, astfel cum se prevede în cadrul temporar. Privind garanțiile de stat, valoarea împrumuturilor subiacente per întreprindere acoperită de o garanție este limitată, garanțiile sunt limitate la maximum șase ani și primele pentru comisioanele de garantare nu depășesc nivelurile prevăzute de cadrul temporar.

Tipurile de ajutoare pentru întreprinderi
Comisia a adoptat un cadru temporar pentru a le permite statelor să utilizeze toată flexibilitatea prevăzută de normele privind ajutoarele de stat pentru a sprijini economia în contextul pandemiei. Cadrul prevede că statele pot acorda următoarele tipuri de ajutoare.
Granturi directe, infuzii de capital, avantaje fiscale selective și avansuri de plată de până la 100.000 euro pentru o întreprindere ce activează în sectorul agricol primar, de până la 120.000 euro pentru o întreprindere ce activează în pescuit și acvacultură și de până la 800.000 euro pentru o întreprindere ce activează în orice alt sector, pentru a răspunde nevoilor urgente de lichidități. Statele mai pot acorda până la 800.000 euro per întreprindere, împrumuturi cu dobândă zero sau garanții pentru împrumuturi care acoperă 100 % din riscuri, cu excepția sectorului agricol primar și a sectorului pescuitului și acvaculturii, unde se aplică limitele de mai sus.
Garanții de stat pentru împrumuturile contractate de întreprinderi pentru a se asigura că băncile acordă împrumuturi clienților care au nevoie de ele. Garanțiile pot acoperi până la 90 % din riscurile aferente împrumuturilor pentru ca întreprinderile să își acopere nevoile de capital de lucru și de investiții.
Împrumuturi publice subvenționate pentru întreprinderi ce comportă rate ale dobânzii favorabile, pentru acoperirea nevoilor de capital de lucru și de investiții.
Garanții pentru băncile care direcționează ajutoarele de stat către economia reală, conform cărora aceste ajutoare sunt considerate ajutoare directe pentru clienții băncilor, nu pentru bănci.
Asigurări publice ale creditelor la export pe termen scurt pentru toate țările, fără a fi necesar ca statul să demonstreze că în țara respectivă riscurile sunt temporar neasigurabile pe piața privată.
Sprijin pentru activitățile de cercetare și dezvoltare privind coronavirusul, sub formă de granturi directe, avansuri rambursabile sau avantaje fiscale. Se poate acorda un bonus pentru proiectele de cooperare transfrontalieră între state.
Sprijin pentru construirea de instalații de testare și modernizarea acestora pentru proiectarea și testarea produselor (inclusiv a vaccinurilor, a aparatelor pentru respirație artificială și a îmbrăcămintei de protecție) pentru combaterea pandemiei, până la prima utilizare industrială. Acesta pot fi granturi directe, a avantaje fiscale, avansuri rambursabile și a garanții de acoperire a pierderilor. Întreprinderile pot beneficia de un bonus atunci când investiția acestora este sprijinită de mai multe state sau atunci când investiția este finalizată în două luni de la acordarea ajutorului.
Sprijin pentru fabricarea de produse relevante pentru combaterea pandemiei de COVID-19 sub formă de granturi directe, avantaje fiscale, avansuri rambursabile și garanții de acoperire a pierderilor. Întreprinderile pot beneficia de un bonus atunci când investiția acestora este sprijinită de mai multe state sau atunci când investiția este finalizată în două luni de la acordarea ajutorului.
Sprijin clar direcționat, acordat sub formă de amânare la plata impozitelor și/sau de suspendare a contribuțiilor de asigurări sociale pentru sectoarele, regiunile sau tipurile de întreprinderi care sunt afectate cel mai grav de pandemie.
Sprijin clar direcționat, acordat sub formă de subvenții salariale pentru salariații întreprinderilor din sectoarele sau regiunile care au avut cel mai mult de suferit de pe urma pandemiei de COVID-19 și care, în caz contrar, ar fi disponibilizat personal.
Cadrul permite statelor să combine între ele toate măsurile de sprijin, cu excepția împrumuturilor și a garanțiilor care sunt acordate pentru același împrumut, cu condiția să nu se depășească pragurile prevăzute de cadru. Cadrul mai permite statelor să combine toate măsurile de sprijin acordate în temeiul cadrului cu posibilitățile existente de acordare pentru a unui ajutor de minimis de până la 25.000 euro pe 3 ani fiscali pentru întreprinderile care activează în sectorul agricol primar, de până la 30.000 euro pe 3 ani fiscali pentru întreprinderile care activează în pescuit și acvacultură și de până la 200.000 euro pe 3 ani fiscali pentru întreprinderile care activează în orice alt sector.

Articole din aceeasi categorie