Peste 18.000 de firme active din judeţul Cluj nu au niciun angajat

În judeţul Cluj există un paradox la nivelul societăţilor comerciale. Peste 18.000 de firme active nu au niciun angajat. Potrivit datelor furnizate ziarului Făclia, de Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj, la nivelul judeţului există 18.577 firme care fac afaceri, dar care nu au niciun angajat.

Din datele prezentate de ITM reiese că dintre firmele care nu au niciun angajat, 16.700 capital privat, 585 sunt societăţi de stat, 13 au capital mixt, iar 1279 sunt PFA-uri. Cele mai multe firme activează în domeniul comerţului, urmate de cele din sectorul activităţilor profesionale şi ştiinţifice, construcţii, industria prelucrătoare şi activităţi de transport. Explicaţiile creşterii numărului de firme fără angajaţi pot fi două. Pe de o parte, este posibil să se fi înfiinţat mai multe firme noi, fără să aibă angajaţi. Pe de altă parte, firmele care aveau salariaţi cu contracte part-time sau cu contracte pe opt ore este posibil să fi renunţat la angajaţi.

Din partea a doua a anului 2017, guvernul a introdus obligativitatea ca angajatorii să achite contribuţii la nivelul salariului minim pe economie pentru contractele part-time. Oricât de mic era salariul celor care lucrau două, patru sau șase ore pe zi, angajatorul trebuia să plătească la stat contribuţii mai mari decât cele eferente salariului. Acele contribuţii trebuia calculate la nivelul salariului minim pe economie. Prevederea fiscală a fost uşor nuanţată ulterior.

Pentru contractele de muncă part-time, angajatorii plătesc contribuții la Pensii și la Sănătate (CAS și CASS) la nivelul salariului minim pe economie, dacă persoana care are contracte de muncă part-time nu totalizează venituri egale cu salariul minim pe economie.

C. PURIŞ

Articole din aceeasi categorie