ONCOS premiază fidelitatea și hărnicia

Rar am întâlnit un asemenea eveniment, în care o firmă privată să-și premieze angajații și să le ofere o întâlnire distractivă în saloanele unui cunoscut complex hotelier din Cluj-Napoca.

Însă, duminică, producătorul de carne de pui, pâine și produse de patiserie a sărbătorit 28 de ani de la nașterea acestui brand clujean, al cărui drum a început în 1991, cu șase angajați, și a ajuns în 2019 la aproape 700. ONCOS, denumire ce încorporează majuscule din numele patronului ONaca – COmerț – Servicii, este condusă de întreprinzătorul care a salvat o bună parte din Avicola Florești, care era sortită decesului, precum întreaga industrie românească și marile ferme ce produceau carne, lapte, ouă, fructe, legume și plante tehnice. Cu 28 de ani în urmă, tânărul absolvent al USAMV, ing. Vasile Onaca, cu banii agonisiți din câteva servicii, un bar, o consignație, dar şi cu ajutorul unor credite bancare, a cumpărat fermele de pui de la Gilău, Panic (Sălaj), Jucu, Coruș, Săliște, Lombu și abatorul din Florești. Toate aceste locații au necesitat modernizări substanțiale – ne mărturisește el, acum președinte al Consiliului de administrație al Grupului ONCOS – însă fără a schimba tehnologia tradițională a creșterii puiului de carne românesc, a cărui frăgezime și gust diferă față de carcasele înghețate aduse de peste mări și țări.
Prin perseverență, dinamism și calitate, ONCOS, cu cele șapte milioane de pui crescuți în 2019, a devenit al nouălea mare producător de carne de pui din România, care îşi comercializaeză producţia în 38 de magazine proprii și în alte rețele comerciale cu profil alimentar din județ și zona transilvană.
Societatea si-a asumat și un rol social, demonstrat prin numeroasele donaţii oferite Asociației Județene a Pensionarilor, a celor 20 de familii ce-și procură gratis hrana de aici, dar și prin multe alte sponsorizări de care s-au bucurat echipe sportive, unități din domeniul sănătății sau cultelor, și nu numai.
La capitolul dezvoltare se remarcă fabrica de pâine și produse de patiserie. Mariana Neag, coordonatoarea procesului tehnologic, a ținut să precizeze că pâinea de ONCOS este obținută din maia, apă, sare și făină de bună calitate din grâu românesc, fără aditivi alimentari. Unitatea produce 60 de sortimente de pâine și patiserie – Albinița fiind prăjitura cu cel mai mare succes -, precum și sortimentele de pâine bătută, rustică și coaptă pe vatră de cărămidă.
La eveniment, pe lângă masa festivă oferită celor aproape 400 de angajați, alți vreo 200 aflându-se la locurile de muncă cu foc continu, conducerea grupului ONCOS a premiat fidelitatea și hărnicia angajaţilor din comerţ și producţie, incluzându-i aici și pe crescătorii de pui din fermele nominalizate mai sus.
Un longeviv între premiați a fost Ioan Găvruș, care a urat colegilor săi să îi urmeze drumul. Unul dintre angajaţii fermei Coruș, Gavril Demian, ajuns aici din Maramureș, spune că locuiește în cele mai bune condiții chiar la fermă, iar în această toamnă plantează în jurul unităţii 60 de meri, 15 cireși și 20 de butuci de vie.
După zecile de premii și diplome înmânate celor merituoși, angajații au oferit o diplomă de excelență dirijorului principal al acestei mari formații, adică lui Vasile Onaca, moment în care sutele de angajați sa-u ridicat în picioare și l-au aplaudat pe acest temerar iubitor al profesiei sale. Buna dispoziție și distracția au urcat la cote maxime seara târziu, cînd am văzut şi doamne care au jucat desculțe, deoarece doar tocurile dădeau semne de oboseală.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie