O buruiană distruge peisajul din Transilvania

Fallopia japonica, plantă asiatică mai înaltă decât omul, a inavadat arii extinse din Transilvania afectând grav biodiversitatea, solul și peisajul, iar administraţiile locale trebuie să se  mobilizeze pentru a-i stopa evoluţia.

Exasperat că în grădina sa a apărut, din senin, invadatoarea Fallopia japonica (troscotul mare asiatic), inginerul agronom Aron Stoica din Câmpeni (Alba) nu a renunţat, ani în șir, la tentativele sale de a scoate agresiva plantă de pe proprietatea sa. Și a reuşit, iar azi împărtăşeşte pentru cei ce trebuie să se mobilizeze neîntârziat împotriva acestui flagel vegetal, experimentul propriu, care a dat bune rezultate. Aron Stoica a aplicat două tratamente succesive cu erbicide sistemice omologate în România, dar doreşte şi un punct de vedere din partea specialiştilor Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.

„Fallopia japonica, originară din Hokkaido (Japonia), a fost adusă ca plantă decorativă, în 1825, în Marea Britanie, de unde a ajuns în colecţiile multor grădini botanice din Europa. Şi „a evadat” din aceste grădini, nimeni nu a ştiut atunci ce vivacitate are. Este una dintre cele mai invazive plante: unde crește ea toate celelalte specii nu se mai pot dezvolta și dispar în totalitate; fallopia afectează solul prin rizomii tentaculari, care coboară până la 2-3 metri adâncime. Aspectul ei nu este unul prietenos, este masivă, la maturitate are 2-3 metri înălţime şi domină răufăcător în jurul său. Proliferează anarhic şi afectează grav biodiversitatea. Malurile râurilor sunt  zone pe care înmulțirea a explodat, prin rizomi subterani, pentru că fragmentele de rizomi sunt dispersate de curenţii de apă. Malul Arieşului, de la Gârda până la Ocoliş, este invadat masiv de Fallopia japonica, care a devenit un pericol”, a relatat, pentru cotidianul Făclia, inginerul agronom Aron Stoica.

Combaterea plantei

Erbicide necesare:

1. Prodate Redox, erbicid sistemic, conţinut 600g/litru acid 2,4 D din SOMA (sare de dimetilamina DMA), (omologat în România cu certificatul de omologare nr. 1783/13.03. 1997). Este un erbicid de tip hormonal, se absoarbe prin frunze şi parţial prin rădăcini şi determină o creştere anormală a celulelor, inhibă respiraţia şi dezvoltarea sistemului radicular al buruienilor. Folosit pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale şi perene, sensibile la 2,4 D.

2. Clinic Expert, erbicid sistemic care conţine 360g/litru glifosat (omologat în România  cu certificatul de omologare nr. 243PC/20.10.2016). În 2017, UE a acordat o licenţă valabilă pe o perioadă de 5 ani pentru utilizarea glifosatului.

3. Adjuvant – Spraygard, care conţine 400g/litru polimerul di -1- pentene plus alcool metoxilat CAS di -1- pentene: 34363-01-04

Concentraţiile folosite sunt: Prodate Redox: 2% – 20ml/10 litri de apă; Clinic Expert: 1,5% – 15 ml/ 10 litri de apă; Adjuvant – conform prospectului.

Tratamentele se efectuează cu pompa de spate, pentru a avea controlul strict al suprafeţei invadate, prin îmbăierea plantelor, pe timp liniştit, cu temperatură între 20-24 grade Celsius (de preferat cer înnorat, dar obligatoriu fără ploaie în următoarele 3-4 ore cel puţin), respectând pentru fiecare produs recomandările producătorului sau distribuitorului privind protecţia muncii, a mediului, etc.

Perioada de aplicare: fenofaza Fallopiei japonica, începutul înfloritului sau plante înflorite mature; plantele mai tinere pot fi stârpite în orice fenofază, în afara repausului de iarnă.

PRIMUL TRATAMENT: Sare DMA (SOMA), în concentraţie de 2%, plus adjuvant, se aplică după-amiaza mai târziu (în niciun caz pe caniculă). AL DOILEA TRATAMENT: glifosat în concentraţie de 1,5%, plus adjuvant, se aplică în dimineaţa următoare, imediat după ce se ridică roua.

Pentru siguranţă, după circa două săptămâni, se efectuează o a doua intervenţie, cu totul identic celor două tratamente consecutive menţionate anterior.

În urma primului tratamennt se observă: plantele cu creşteri vegetative (lăstari) devin contorsionate, uşor decolorate, au creşteri haotice. La plantele adulte (cu sau fără flori), aparent nu se constată niciun efect în anul în care se efectuează tratamentul, dar în anul următor ele nu vor mai răsări.  Soluţiile menţionate pentru tratament nu se pot amesteca, fiind incompatibile.

Inginerul Aron Stoica atrage atenţia că „plantele netratate din indiferent ce motiv, vor regenera, iar pentru a le combate va fi necesară reluarea procedurii, în anul următor. Cu acelaşi tratament se pot combate şi alte plante rezistente la ierbicide: volbura, coada calului, etc. ATENŢIE MARE la contaminarea  operatorului  şi echipamentului său, la contaminarea mediului”.

Cositul nu este eficient

Aron Stoica subliniază că simpla tăiere (cosire) a acestei plante nu îi oprește înmulțirea. „O cosești degeaba, iese mai viguroasă. Face parte din familia poligonacee. Nu am văzut niciodată seminţe de Fallonia. Această plantă invadatoare nu se înmulțește prin semințe, ci prin rizomi. Acolo unde pune ea stăpânire pe teren, moare vegetația, prin umbrire și degradarea solului. Dintr-un rizom de 3 milimetri iese o plantă de o jumătate de  metru în doar două săptămâni. S-a încercat stoparea înmulțirii Falloniei japonica prin erbicidare totală, dar fără rezultat. Aici, la noi, la munte, terenurile bune sunt pe lunca Arieşului, dar 90% sunt afectate masiv de troscotul mare asiatic.

M-am gândit să folosesc erbicide cât mai comune, dar să aibă eficacitate la planta asta. Esenţial este ca reţeta mea să ajungă la cei care au Fallopia în curte, ori la cimitir. Și mai ales la autorități, care să o stârpească de pe marginea râurilor, dar, obligatoriu, cu măsuri de precauție, pentru a nu contamina apa curgătoare”, spune inginerul agronom.

Alarmă printre moți

Locuitorii de pe Valea Arieșului, cu care am discutat, sunt alarmați de evoluția acestei specii nocive. Spun că administrațiile locale nu ar trebui să cheltuiască banul public pe acțiuni distractive, precum Zilele Orașului, ci pentru programe de real folos pentru comunitate. Ei susțin o combatere a Falloniei japonica, imperios necesară, comparativ cu Zilele Orașului „unde se mânâncă, se bea, se aruncă ambalaje peste tot și se achită onorarii exorbitante artiștilor invitați, pentru concerte decibelice. Administrația nu mai e eficientă cu programe festive de acest gen”, spun moţii. Drumul național peticit spre Țara Moților e străjuit de invadatoarea Fallonia japonica!

Drumul de la Ocoliș la Câmpeni este o peticeală continuă. Țara Moților – un paradis al României – merită un drum asfaltat. Un atare proiect nu mai poate fi amânat. Inexplicabil, lumea are doar mărunte reacții, în surdină, față de România peticită. Suntem toleranți la aceleași și aceleași stagnări administrative, sau, mai grav, la tranzacţii fanariote pentru profit personal. Doar din când în când se face ce este necesar pentru dezvoltarea reală a comunităților locale, de cele mai multe ori banul public se risipește pe lucruri derizorii.

Buruiana a ocupat Cimitirul Central

Și Cimitirul Central din Cluj-Napoca este invadat, în prezent, de Fallonia japonica. Planta degradează vizibil locurile de veci. Aspectul este cel de loc neîngrijit, chiar periculos prin tulpinile și  frunzele mari, printre care trebuie să te strecori.

Carmen Fărcașiu

Articole din aceeasi categorie