Nouăsprezece ani de puşcărie după ce a lăsat fără bani şi case peste 100 de persoane

Artizanul uneia dintre cele mai mari escrocherii imobiliare din ultimii ani,  Sebastian Leontiuc, patron al firmei SC “România Europlan’’ SRL din Timişoara, a fost condamnat, ieri, de Curtea de Apel Cluj, la nouăsprezece ani de închisoare cu executare. Instanţa clujeană l-a găsit vinovat de Leontiuc de înşelăciune în convenţii, prin calităţi mincinoase şi mijloace frauduloase, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, uz de fals în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, falsificare şi folosire de instrumente oficiale în formă continuată şi constituire a unui grup infracţional organizat, după ce, împreună cu alte două persoane, avocatul Nicoleta Bîrlă şi Sanda Chifor, administratorul agenţiei imobiliare  SC Cristal Grup SRL Cluj-Napoca, au înşelat peste 100 de persoane cu peste un milion de euro.

Potrivit rechizitoriului prin care cei trei au fost trimişi în judecată în anul 2008, Nicoleta Bîrlă, înainte de a deveni membră a Baroului Cluj, a fost asociat şi administrator al firmei SC Cristal Grup SRL din Cluj-Napoca, cu care societatea patronată de Leontiuc avea contract exclusiv de vînzare de apartamente. Potrivit procurorilor DNA, Bîrlă şi Chifor au demarat o adevărată campanie de atragere de clienţi pentru proiectul imobiliar de pe strada Pasteur, nr. 10, în ziarul “Piaţa de  la A la Z’’. În acest sens s-au oferit “promoţii de preţ’’ şi au fost prezentate pliante cu construcţia pe care urma s-o facă SC România Europlan SRL din Timişoara, patronată de Sebastian Leontiuc. Investigatorii au arătat că Bîrlea şi Chifor le dădeau asigurări oamenilor interesaţi să-şi cumpere o locuinţă că afacerea este corectă, actele sînt în regulă, iar constructorul este extrem de serios. În aceste condiţii, firma SC Cristal Grup SRL a încheiat 95 de antecontracte, încasînd  din comisioane nu mai puţin de 65 de mii de euro. Procurorii anticorupţie clujeni au constatat în timpul anchetei că, în perioada în care au fost încheiate aceste contracte, firma “România Europlan’’ SRL nu a făcut niciun demers pe lîngă municipalitatea clujeană  în vederea aprobării construcţiei. Din cercetări reiese că SC “România Europlan’’ SRL nu a solicitat niciodată Primăriei Cluj-Napoca autorizarea construirii unui bloc de locuinţe pe strada Pasteur nr. 10. Singura cerere, depusă la primărie, care avea legătură cu terenul de pe Pasteur nr. 10 a fost a unei alte firme, SC Europlan SRL Timişoara, care viza eliberarea unui certificat de urbanism în vederea construirii unui centru de conferinţe ‘’luteran liber’’ la aceeaşi adresă. Municipalitatea nu a aprobat însă un astfel de certificat, deoarece construcţia prevăzută în cerere nu respecta prevederile urbanistice din zonă.

DNA Cluj a stabilit că, pe lîngă persoanele care au încheiat antecontracte pentru a-şi achiziţiona o locuinţă, au mai fost altele care au dat sume de bani doar pentru a-şi face rezervare în vederea încheierii unui astfel de antecontract. Astfel, DNA Cluj a stabilit că Leontiuc, împreună cu cei doi colaboratori ai săi, a reuşit să înşele 118 persoane, prejudiciul total ridicîndu-se la 1.113.000 euro. În timpul cercetărilor, Leontiuc nu a recunoscut că a fost implicat în această megaescrocherie, spunînd că totul se datorează firmei la care era acţionar şi agenţiei imobiliare din Cluj, cu care societatea sa a colaborat.

După cinci ani şi jumătate de proces, instanţa a stabilit că Leontiuc se face vinovat de infracţiunile pentru care a fost trimis în judecată şi a dispus condamnarea la 19 ani de puşcărie. Totodată, avocatul Nicoleta Bîrla, cea care a intermediat vînzările între păgubiţi şi Leontiuc, prin intermediul agenţiei imobiliare, a primit 16 ani de închisoare, iar Sanda Chifor a primit 13 ani de închisoare. Precizăm că instanţa Curţii de Apel s-a mai pronunţat şi în 2011 în acest caz. Atunci, instanţa clujeană l-a condamnat pe Leontiuc la 10 ani de puşcărie, iar avocatul Nicoleta Bîrla a primit patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de şase ani. Sanda Chifor a primit trei ani şi patru luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioada de cinci ani şi şase luni. În recurs, în luna martie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus rejudecarea cauzei la Curtea de Apel Cluj.

C.P.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare