Muzică Muzeul Etnografic al Transilvaniei, sala ‘Reduta’

SOGNO

marţi, 22 ianuarie, ora 18.30

Cu recitalul cameral sugestiv intitulat SOGNO, ne (re)întălnim cu trei cunoscute nume ale spiritualităţii clujene, prof. dr. Mircea Alexandru Birţ, pianista Adela Francoise Bihari şi baritonul Florin Estefan, un spectacol ingenios conceput şi gîndit de Ligia Ghilea (regia artistică), un spectacol pe cît de atrăgător pe atît de incitant prin momentele propuse.

Voi începe cu expozeul “Bolile şi moartea lui W. A. Mozart”, susţinut de prof. dr. Mircea Alexandru Birţ (psihiatru; specializări în psihosomatică şi tulburări de comportament alimentar; Premiul Academiei ‘Gheorghe Marinescu’; membru al Asociaţiei Canadiene de Psihiatrie, al Asociaţiei Europene de Psihiatrie, al Asociaţiei Maghiare de Psihiatrie), o temă care a făcut şi face să curgă încă, multă cerneală.

Misterul morţii lui Mozart este departe de a fi rezolvat, cu toate părerile emise, mai mult sau mai puţin ştiinţifice. Misterul este adîncit şi de faptul că nu s-a efectuat nici o autopsie, nu s-a emis certificatul de deces, înmormîntarea s-a făcut într-un cimitir comunal,… Ce se ştie sînt doar presupuneri, cu posibile cauze – otrăvire, moarte naturală – şi posibili vinovaţi, de la soţia Constanze la Salieri (compozitor), Sussmayer (elev), Hofdemel (soţ gelos), francmasoni, doamna Weber (mama Cosntanzei),…

Recitalul cameral – lucrări de Mozart, Donizetti, Bellini, Verdi, Tosti – propune alte două plăcute reîntîlniri. Baritonul Florin Estefan este absolventul Facultăţii de muzică din cadrul Universităţii de la Oradea, profesori fiindu-i regretaţii Alexandru Fărcaş şi Gheorghe Mogoşan. A obţinut premiul I în cadrul Concursului internaţional de interpretare vocală ‘Hariclea Darclee’, premiul I în Concursul naţional ‘Sabin Drăgoi’, Premiul de Excelenţă pentru promovarea liedului românesc. A apărut pe numeroase scene de concert din România, Italia, Japonia, Statele Unite, Australia, Marea Britanie, Cehia, Belgia,…Repertoriul este vast, de la piese vocal simfonice – Simfonia a IX-a de Beethoven, ‘Cecilien Messe’ de Haydn, ‘Requiem’ de Mozart,…- la cel de operă, ‘Don Giovanni’, ‘Figaro’ dar şi ‘Contele Almaviva’ în “Nunta lui Figaro” de Mozart, ‘Enrico’ în “Lucia de Lammermoore”, ‘Malatesta’, ‘Belcore’, ‘Figaro’ din “Bărbierul din Sevilla”, ‘Renato’, ‘Germont’, ‘Marcello’, ‘Sharpless’, ‘Il Conte de Luna’,… Sînt de amintit de asemenea, cursurile de măiestrie urmate la clasa maeştrilor Dennis O’Neill, Sherrill Miles, Ileana Cotrubaş, Kiri Te Kanawa.

Pianista Adela Francoise Bihari a absolvit Academia de Muzică ‘Dima’, specializarea muzicologie. În paralel cu studiile de muzicologie şi-a perfecţionat valenţa pianistică, asimilînd în special repertoriul pentru două piane, la clasa conf. Univ. Cecilia Sbârcea. Adela Bihari este pianist oficial al concursurilor de canto ‘Darclee’, ‘Traian Grozăvescu’, ‘Nicolae Bretan’, ‘Magda Ianculescu’, pianist invitat la cursurile masterclass susţinute de Ion Piso, Petre Sbârcea, Vincent Llotta, Viorica Cortez. Repertoriul de operă cuprinde peste 30 de titluri, capodopere ale genului liric, Monteverdi, Mozart, Verdi, Donizetti, Rossini, Debussy, Stravinski,… Personal am avut ocazia de a-i prezenta în cotidianul nostru, ‘Făclia’, două cărţi, “Comicul la Bergson. Structuri textuale/Structuri muzicale” şi “Parodia şi teatrul liric”, celor două de mai sus adăgîndu-se şi “Citire de partituri. Noţiuni generale”.

Sînt ferm convins că SOGNO atrage, că publicul va umple pînă la refuz sala ‘Reduta’.Şi o va face pentru toţi cei trei invitaţi, pentru temă, pentru că se anunţă deja o seară deosebită.

Demostene ŞOFRON

 

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare