Muzică Festivalul internaţional “Liszt”, octombrie 2011

Deschiderea oficială cu “Missa Solennis”

joi, 6 octombrie, ora 19, sala Operei Maghiare din Cluj – Napoca

Deschiderea oficială a festivalului propune încă din prima seară de concert, o piesă în primă audiţie, Missa Sollenis, piesă ce aparţine perioadei 1855 – 1858. Exprimîndu-şi părerile despre Missa Solennis, Otto Singer sublinia următoarele, citez, “În ‘Missa’ lui Beethoven, părţile “Kyrie”, “Gloria” şi “Credo” sînt de proporţii enorme şi fără precedent. În plus, concepţia lui Beethoven asupra textului variază, cunoscînd alte dimensiuni decît cele cunoscute. Aici se face diferenţa între Beethoven şi Liszt, acest din urmă nepermiţîndu-şi abateri stilistice în compunerea Missei Solennis. Sensul pe care-l acordă Liszt este mult mai religios decît la Bach sau Beethoven. Este adevărat că Liszt foloseşte pe lîngă orgă şi toate mijloacele , toate nuanţele pe care o orchestră le poate oferi în zilele noastre, dar trebuie subliniat că părţile vocale şi cele solistice ocupă locul central în Missa Solennis”.

Prima parte a concertului de deschidere este axată pe coruri a cappella din repertoriul maghiar, în program figurînd lucrări de Bardos Lajos, Kodaly Zoltan, Olah Tiberiu, Csemiczky Miklos, Orban Gyorgy şi Gyongyosi Levente, dirijor Somos Csaba.

Partea a doua este dedicată primei audiţii la Missa Solennis, solişti Fodor Beatrix (Budapesta), Schock Atala (Budapesta), Szerekovan Janos (Budapesta), Wagner Lajos (Debrecen), dirijor Kocsar Balazs.

Dirijorul Kocsar Balazs (n.1963) a studiat compoziţia în cadrul Liceului de muzică “Bartok” din Budapesta, dirijatul fiind o opţiune pentru studiile universitare, Universitatea de Muzică “Liszt” din Budapesta, respectiv Academia de Muzică din Viena (clasa prof. Karl Osterreicher). Din anul 2011 este directorul artistic al Festivalului Primăverii de la Budapesta. Este des invitat al scenelor lirice din Italia, Belgia, Germania, Elveţia, memorabile rămînînd producţiile la Flautul fermecat, Norma sau Forţa destinului.

Tenorul Szerekovan Janos este originar din Tîrgu Mureş. A studiat canto în cadrul Universităţii de Muzică ‘Liszt’ din Budapesta, studii împlinite prin participările master la Ionel Pantea, Misura Zsusza, Thomas Hauser (Statele Unite). Soprana Fodor Beatrix a urmat cursurile de canto tot la Universitatea de Muzică ‘Liszt’ din Budapesta, continuîndu-le cu studii la Graz şi Viena. A cîştigat Premiul al II-lea la Concursul internaţional Mozart, Bursa Fischer Annie, Bursa Studioului Operei Naţionale Maghiare. Baritonul Wagner Lajos este un cunoscut solist de lied şi oratorii, este unul din invitaţii operelor din Budapesta, Szeged, Miskolc, a teatrelor lirice din Franţa, România. Anglia, Germania. Activitatea sa solistică a fost răsplătită cu numeroase şi importante premii cum sînt Rubanyi, Csokonai şi Kolcsey. În fine, Schock Atala, mezzosoprană, este laureata concursului internaţional de canto ‘Simandy Jozsef’, este vocea care s-a făcut auzită pe scene de renume cum sînt Concertgebouw din Amsterdam sau Musikverein din Viena. A colaborat cu dirijori de marcă, Pierre Boulez, Daniele Gati sau Kocsis Zoltan fiind doar cîteva exemple.

 

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare