Municipalitatea clujeană consideră riscantă cumpărarea Hotelului Continental

Municipalitatea clujeană arată într-o informare pe care o va prezenta, vineri, deliberativului local că pentru a-şi exercita dreptul de preemţiune sau pentru a participa la licitaţie pentru Hotelul Continental de pe strada Napoca trebuie mai întîi lămurită problema juridică a imobilului şi apoi identificarea sursei de finanţare pentru o astfel de achiziţie.

Potrivit informării realizată de executivul primăriei, prima înscriere în cartea funciară a imobilului de pe strada Napoca, nr. 1 a fost făcută în anul 1938 în favoarea Bisericii Reformate din Debrecen. În anul 1949, imobilul trece în proprietatea Statului Român, iar în 1992 se întabulează dreptul de proprietate cu titlu de lege în favoarea SC Continental SA Bucureşti. Compania de turism bucureşteană vinde în 2005 imobilul în care a funcţionat Hotelul Continental societăţii ‘’Ardeleana’’ SA .

Ulterior, Ardeleana intră în faliment iar instanţa specializată dispune valorificarea bunurilor acesteia. Prin urmare, lichidatorul desemnat de instanţă trece la declanşarea procedurii de vînzare prin licitaţie a fostului Hotel Continental. Întrucît imobilul se află pe lista monumentelor istorice, lichidatorul Expert Insolvenţă SPRL informează municipalitatea clujeană cu privire la intenţia de vînzare a clădirii de pe strada Napoca, nr. 1 pentru a-şi exercita, potrivit legii, dreptul de preemţiune.

Primăria Cluj-Napoca: imobilul nu poate fi scos la vînzare de lichidator
Municipalitatea clujeană spune însă că, deocamdată, imobilul nu poate fi scos la vînzare de către lichidatorul judiciar, iar o eventuală achiziţie de către primărie ar prezenta mari riscuri. Specialiştii primăriei aduc ca argumente în acest sens faptul că imobilul face obiectul unui proces intentat de Colegiul Reformat din Debrecen. ‘’Colegiul Reformat din Debrecen, care a formulat notificare în baza Legii 10 din 2001, ne comunică, prin adresa  186584/45 din 2012 că pe rolul instanţelor de judecată se află dosarul cu nr. 1800/3/2008, avînd ca obiect contestaţie la Legea 10/2001, dosar care nu este soluţionat irevocabil. În această situaţie, considerăm că imobilul nu poate fi scos la vînzare de către lichidatorul judiciar, achiziţionarea acestuia în situaţia dată prezentînd riscuri pentru municipalitatea clujeană. Precizăm faptul că în cazul în care ar fi achiziţionat Hotelul Continental în cunoştinţă de cauză, în situaţia în care, prin reducere la absurd, s-ar restitui în natură imobilul fostului proprietar tabular, municipiul ar fi considerat ca fiind cumpărător de rea credinţă şi ar fi obligat la restituire a bunului potrivit art. 1645 Cod Civil’’, se arată în informarea făcută de executivul primăriei clujene.

Municipalitatea mai arată că ‘’imobilul supus executării silite nu poate fi vîndut, fiind sub incidenţa prevederilor Legii nr. 10/2001 art. 20, alin (4-1), potrivit cărora sub sancţiunea nulităţii absolute, pînă la soluţionarea porcedurilor administrative şi după caz, juridice, generate de prezenta lege, este interzisă înstrăinarea, concesionarea, locaţia de gestiune, asocierea în participaţiune, ipotecarea, locaţiunea, precum şi orice închiriere sau subînchiriere în beneficiul unui nou chiriaş, schimbarea destinaţiei, grevarea sub orice formă a bunurilor imobile, notificate potrivit prevederilor prezentei legi’’.

Lichidatorul judiciar:  nu există niciun impediment la vînzarea imobilului
Lichidatorul desemnat de instanţă pentru valorificarea bunurilor SC Ardeleana,     societatea profesională Expert Insolvenţă SPRL susţine, în schimb, că nu există niciun impediment la vînzarea imobilului situat în Cluj-Napoca, strada Napoca, nr. 1, deoarece ‘’restituirea în natură a imobilului nu este posibilă nici în temeiul Legii 10/2001 şi nici a prevederilor OUG nr. 94/2000, întrucît acesta se regăseşte în patrimoniul unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat’’. Lichidatorul mai arată că procesul declanşat de Colegiul Reformat din Debrecen nu vizează restituirea în natură a fostului Hotel Continental, ci doar obţinerea dreptului la măsuri reparatorii  prin echivalent constînd în despăgubiri.

Nu ştim cine are dreptate cu privire la situaţia juridică a fostului Hotel Continental şi dacă acesta poate fi vîndut sau nu, însă e cert că lichidatorul judiciar a trecut la valorificarea acestui imobil în baza deciziei luată de judecătorul care judecă dosarul de faliment al SC Ardeleana.

Primăria Cluj-Napoca susţine în aceeaşi informare pe care o va prezenta vineri aleşilor locali că şi dacă problemele de ordin juridic vor fi clarificate pentru ca municipiul să treacă la cumpărarea acestui imobil e nevoie mai întîi de un studiu de oportunitate. ‘’În ipoteza în care impedimentele de ordin juridic vor fi clarificate din punct de vedere procedural, se apreciează că în momentul în care se supune analizei deliberativului local problematica exercitării dreptului de preemţiune sau a participării la licitaţie, va fi necesară şi identificarea sursei de finanţare, respectiv rectificarea bugetului local’’, susţin specialiştii din primăria clujeană.

Fostul Hotel Continental are o suprafaţă de teren de 1497,6 mp, suprafaţă construită de 4783 mp, un subsol cu două camere şi dependinţe, parter cu un local pentru cafenea, un local pentru restaurant,  7 camere, o bucătărie şi dependinţe. La etajul întîi sînt 18 camere, o sală festivă, o bucătărie şi dependinţe. La etajul II sînt amenajate 25 de camere iar la III sînt 21 de camere.
C.P.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare