Moscova l-a forţat pe Smirnov să accepte reluarea negocierilor “5+2” pentru reglementarea transnistreană

        Kommersant
Ca urmare a presiunilor din partea Rusiei, liderul autoproclamatei republici nistrene Igor Smirnov a fost de acord cu reluarea negocierilor în reglementarea conflictului cu Chişinăul – acestea vor avea loc pe 22 septembrie la Moscova.
Rusia l-a convins pe Smirnov să accepte reluarea negocierilor prin interesul manifestat de comitetul rus de anchetă pentru activitatea membrilor familiei sale, precum şi prin decizia Moscovei de a sista acordarea cetăţeniei ruse în Transnistria, recomandînd în schimb populaţiei ruse să-şi procure documente moldoveneşti. Din această categorie de ruşi face parte şi Smirnov însuşi.
Negocierile în format “5+2” (Rusia, Ucraina şi OSCE – ca mediatori, UE şi SUA – ca observatori, Chişinăul şi Tiraspolul – ca părţi implicate în conflict) vor fi reluate pe 22 septembrie la Moscova, fapt despre care s-a aflat după conferinţa internaţională din oraşul german Bad Reichenhall, desfăşurată sub egida OSCE, ce a reunit reprezentanţi ai Federaţiei Ruse, Ucrainei, Uniunii Europene, Republicii Moldova şi Transnistriei. Chişinăul a fost reprezentat de premierul Vlad Filat, iar Tiraspolul de Igor Smirnov, care nu a mai fost în Europa de zece ani – el este în fruntea listei liderilor transnistreni cărora le sînt interzise vizitele în statele UE.
“Dacă la conferinţa precedentă (care a avut loc cu un an în urmă, la Garmisch-Partenkirchen, Germania) nu s-a ajuns decît la acuzaţii reciproce, acum participanţii au arătat problemele existente şi au stabilit căile de soluţionare a acestora”, a afirmat ambasadorul rus cu misiuni speciale Serghei Gubarev, care a luat parte la întîlnire.
Acordul dat de Smirnov pentru reluarea negocierilor este o chestiune senzaţională, ţinînd cont de faptul că în decembrie vor avea loc alegeri prezidenţiale în autoproclamata republică nistreană, la care intenţionează să participe şi actualul lider aflat de 20 de ani la conducere şi care a militat pentru deplina independenţă a Tiraspolului faţă de Chişinău.
Moscova a avut un rol principal în convingerea lui Smirnov. Întrucît presiunile psihologice asupra sa, sub forma recomandării Kremlinului de a nu mai participa la scrutinul din decembrie, nu au dat rezultate, partea rusă a trecut la acţiune. În august, direcţia principală de investigaţii a comitetului rus de anchetă a început verificarea informaţiilor despre posibila cheltuire a ajutorului financiar primit din Rusia în alte scopuri decît cele pentru care fusese destinat şi a implicării familiei lui Smirnov în acest caz.
Iar recent, chiar înainte de plecarea lui Smirnov în Germania, un diplomat de la Ambasada rusă din Republica Moldova, Dmitri Baranov, a anunţat că Rusia întrerupe acordarea cetăţeniei ruse populaţiei transnistrene, iar doritorii de a o obţine trebuie să meargă de acum înainte la Chişinău. Totodată, le-a recomandat tuturor cetăţenilor ruşi (potrivit unor date neoficiale, ar fi peste 140 de mii de persoane) să-şi facă permise de şedere moldoveneşti. “Cetăţenii Federaţiei Ruse care doresc să se deplaseze în statele CSI, inclusiv Republica Moldova, trebuie să respecte legile şi normele ce reglementează intrarea şi şederea pe teritoriul acestor state. Adică, în cazul aflării în Republica Moldova (inclusiv Transnistria) mai mult de 90 de zile, trebuie făcut permis de şedere”, a explicat Baranov.
Această recomandare a avut drept efect o iritare a demnitarilor de la Tiraspol, majoritatea acestora avînd cetăţenie rusă, iar unii, cum ar fi Igor Smirnov şi soţia sa Jannetta, şi înregistrare în regiunea Moscovei.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare