Monumentele istorice deţinute de instituţii publice, lăsate de izbelişte

Deputatul Cornel Itu îi solicită ministrului Culturii, Valer Breaz să prezinte dacă a prevăzut pentru anul 2019 fonduri în vederea reabilitării monumentelor istorice din judeţul Cluj. Parlamentarul social democrat arată că demersul său vine deoarece majoritatea monumentelor istorice care au proprietari instituţii publice nu au beneficiat de investiţii în vederea reabilitării şi conservării acestora. „În lista monumnetelor istorice sunt cuprinse, pe judeţul Cluj, un număr de 1791 de monumente istorice. În cazul monumentelor cu proprietari publici, investiţiile în reabilitarea şi conservarea acestora sunt în cele mai multe cazuri inexistente. Motivele sunt lipsa alocării fondurilor şi probleme de natură juridică. Valorificarea patrimoniului cultural va scoate în evidenţă forţa economică a anumitor monumente istorice, rentabilitatea investiţiilor în patrimoniu, numărul de locuri de muncă directe şi indirecte”, arată Cornel Itu.

Indolența factorilor responsabili în privința protejării patrimoniului cultural a dus la degradarea și compromiterea, uneori chiar iremediabilă, a numeroase monumente și obiective cu valoare istorică și culturală deosebită din județul Cluj. Această situație probabil se putea evita dacă autoritățile abilitate își exercitau în mod eficient atribuțiile prevăzute prin lege. Conform unor statistici, aproape 150 de monumente istorice, 18biserici şi castele, aflate în județul Cluj au fost lăsate în paragină de către autorităţile locale, iar o serie de clădiri industriale pretabile a fi declarate de patrimoniu au fost demolate pentru a face loc unor construcții noi. Principalii factori care afectează aceste clădiri de patrimoniu sunt absenţa unei strategii unitare de restaurare la nivelul autorităţilor şi al proprietarilor sau locatarilor din imobilele aflate în ţesutul urban protejat și intervenţiile punctuale, dar foarte frecvente, în care se folosesc materiale necorespunzătoare în faţadizare, precum PVC alb şi geam termopan.

Sunt însă locuri în județ unde autoritățile au înțeles importanța acestor edificii și au luat măsuri de conservare a acestora, ce pot constitui exemplu de urmat și pentru alții. Astfel, Primăria Turda derulează un proiect cu fonduri europene în cadrul căruia Castrul roman al Legiunii a V-a Macedonica de la Potaissa va fi restaurat. Proiectul „Restaurarea, punerea în valoare şi introducerea în circuitul turistic a Castrului Legiunii a V-a Macedonica, Potaissa-Turda (Castrum)” are ca obiectiv modernizarea acestuia, cu scopul de a-l transforma într-un brand al oraşului, alături de Salina Turda, care atrage anual mii de turişti din toată lumea. Valoarea investiţie se ridică la cinci milioane de euro.

Şi cetatea Bologa va fi reabilitată în cadrul unui proiect cu fonduri europene derulat de Primăria Poieni.

De asemenea, Castelul Banffy din Răscruci, și parcul său, va fi reabilitat, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană derulat de Consiliul Judeţean Cluj. Lucrările ar urma să coste 13,5 milioane de lei plus TVA, adică 16,8 milioane de lei în total – sau 3,6 milioane de euro.

C.P.

Articole din aceeasi categorie