Monument reprezentînd o masă a dialogului dăruit municipiului Cluj-Napoca de oraşul Namur

Şeful Delegaţiei Wallonie Bruxelles la Bucureşti, Fabienne Reuter, şi primarul Radu Moisin au inaugurat, sîmbătă, monumentul dăruit municipiului Cluj-Napoca de către oraşul Namur din regiunea valonă a Belgiei, cu prilejul “Zilelor Cluj-Napoca”.

Monumentul, realizat din rocă dură de Namur, reprezintă o masă cu patru bănci situate de jur împrejurul său şi este un simbol al cooperării pe care cele două oraşe au început-o în urmă cu doi ani.

În discursul rostit la ceremonie, Fabienne Reuter a evidenţiat importanţa acestui eveniment, apreciat a fi un simbol al prieteniei cu Namur, oraş înfrăţit cu Cluj-Napoca. “În calitatea pe care o am, de şef al Delegaţiei Wallonie Bruxelles la Bucureşti, este o mîndrie pentru mine să mă aflu aici, la Cluj-Napoca, pentru a dezveli acest monument, pe malul rîului Someş, ce aminteşte de fluviul nostru Meuse şi conferă un sentiment de apropiere în plus. Astfel de evenimente contribuie la apropierea dintre cele două comunităţi”, a spus oficialul belgian, mulţumind, totodată, pentru ‘extraordinara primire de la Cluj-Napoca’.

La ceremonia care s-a desfăşurat pe ‘Promenada Oraşelor’ – spaţiu amenajat în apropierea Sălii Sporturilor şi a Stadionului Cluj-Arena, pe malul rîului Someş – primarul Radu Moisin şi-a exprimat gratitudinea faţă de modul remarcabil în care Municipalitatea din Namur a răspuns invitaţiei de fi reprezentată la manifestările culturale care se desfăşoară în aceste zile la Cluj-Napoca.

“Suntem onoraţi să o avem alături de noi, la acest moment festiv, pe şefa delegaţiei Wallonie Bruxelles la Bucureşti, Fabienne Reuter. Oraşul Namur este în acest an oaspetele de onoare la «Zilele Municipiului Cluj-Napoca», iar monumentul pe care îl dezvelim simbolizează prietenia dintre România şi Belgia, dintre Cluj-Napoca şi Namur”, a spus Radu Moisin.

La festivitate au venit cîteva zeci de copii, participanţi la “Parada Ştrumfilor” ce a avut loc în Parcul Rozelor, însoţiţi de părinţii şi bunicii lor. Ei au dorit să se fotografieze stînd pe băncuţele din jurul mesei, alături de Fabienne Reuter şi de Radu Moisin.

Fabienne Reuter a declarat, pentru AGERPRES, că este încîntată de eveniment, dar şi de ocazia de a fi putut însoţi la Cluj-Napoca delegaţia oficială din Namur şi pe tinerii muzicieni veniţi de la Bruxelles să concerteze în acestă seară în Piaţa Muzeului.

“Este, într-adevăr, un moment simbolic. Ospitalitatea clujeană, primirea cu totul prietenoasă de aici, de la ceremonie, ne-au surprins plăcut. Ceea ce s-a întîmplat, azi, la Cluj-Napoca, este expresia unui colaborări şi unei prietenii sincere”, a spus şeful Delegaţiei Wallonie Bruxelles la Bucureşti.

Reprezentantul primarului din Namur, Rene Robaye, a declarat că oraşul valon este încîntat să ofere Clujului acest monument “simbolic şi solid”. “Noi vrem ca relaţiile dintre Namur şi Cluj-Napoca să se dezvolte, prin acorduri concrete de colaborare între universităţile din cele două oraşe, pentru că avem în comun limba de sorginte latină”, a spus Rene Robaye.

“Sunt deja cîţiva ani de cînd oraşele noastre dezvoltă relaţii de colaborare, schimburi de studenţi, de experţi şi de funcţionari. Monumentul adus de noi din Namur sugerează că noi ne-am aşezat deja la masa dialogului de multă vreme. Discutăm plăcut, între prieteni”, a spus şi Luc Arnould, comisarul cu relaţii internaţionale al Municipalităţii din Namur.

La rîndul său, Jose Paulet, primarul comunei Gesves, deputat onorific permanent al regiunii Wallonie, a relatat, pentru AGERPRES, că a fost o bucurie faptul că monumentul a fost inaugurat în prezenţa atît de multor copii, toţi îmbrăcaţi în straie de ştrumfi – care sînt creaţia celebrului regizor belgian Peyo.

“Lucrarea inaugurată azi este din piatră din solul Walloniei, aşadar trainică. În cursul acestei dimineţi, am avut prilejul să vedem, la sediul Primăriei, ‘Dicţionarul relaţiilor publice’ publicat în colaborare de Namur şi Cluj-Napoca. Colaborarea noastră este deja trainică, precum piatra din care este făcut acest monument. Şi este foarte important să fortificăm relaţiile de prietenie în Europa”, a spus Jose Paulet.

Primarul Radu Moisin a amintit că în 2011 a fost editat, în cadrul relaţiilor de cooperare româno-belgiene, ‘Dicţionarul de comunicare şi relaţii publice’, în limbile română, franceză şi engleză, iar volumul este deosebit de util celor ce lucrează în acest domeniu.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare