Monedă aniversară din argint

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat că va lansa, luni, 29 septembrie, o monedă din argint dedicată aniversării a 150 de ani de învățămînt de arhitectură în România.

Moneda este din argint cu titlu 999‰, calitate proof, are valoarea nominală de10 lei, forma rotundă, diametrul de 37 milimetri, greutatea de 31,103 grame şi cant zimţat. Aversul monedei redă portretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza – inițiatorul învățămîntului de arhitectură în România -, valoarea nominală „10 Lei”, stema României şi inscripţiile circulare „ROMANIA”, „ALEXANDRU IOAN CUZA” şi anul de emisiune „2014“. Reversul monedei prezintă un detaliu al palatului Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București, cea mai veche instituție de învățămînt de arhitectură din România, și inscripția „150 DE ANI DE INVATAMANT DE ARHITECTURA“.

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, sînt însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului şi casierului central al BNR. Tirajul emisiunii este de 250 monede, iar preţul de vînzare, exclusiv TVA, este de 330 lei/bucată. Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României şi pot fi achiziţionate de la Sucursala BNR Cluj.

V.D.

Monedă aniversară din argint

Banca Naţională a României a anunțat că, de luni, 28 noiembrie, va pune în circulaţie, în scop numismatic, o monedă din argint dedicată aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea primelor instituţii militare ale României moderne.

Moneda are valoarea nominală de 10 lei, este din argint cu titlu 999‰, calitate proof, are forma rotundă, diametrul de 37 mm, greutatea de 31,103 grame și cant zimţat. Aversul prezintă un portret al lui Alexandru Ioan Cuza din primii ani de domnie şi numele acestuia, inscripţia „ROMANIA“, stema României, valoarea nominală „10 LEI“ şi anul de emisiune „2011“. Reversul prezintă militari din armata Principatelor Unite în uniforme specifice anului 1861 și inscripţiile în arc de cerc „PRIMELE INSTITUTII MILITARE ALE ROMANIEI MODERNE“ și „1861“.

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză, careinclud certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central. Tirajul emisiunii este de 500 bucăţi, iar preţul de vînzare, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare, este de 360 lei/buc. Monedele au putere circulatorie pe teritoriul Romîniei și ot fi nachiziționate de la Sucursala BNR Cluj.

V.D.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare