Ministrul Robert Cazanciuc: Nu înfăptuim justiţia fiindcă ne spune MCV-ul, ci pentru că avem tradiţie

Reputaţi specialişti în ştiinţe juridice, avocaţi, judecători şi mediatori s-au reunit, ieri, la Cluj-Napoca pentru a găsit soluţii în vederea eficientizării actului de justiţie.
Printre participanţii la eveniment s-au numărat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, secretarul de stat în ministerul Justiţiei, Florin Moţiu, deputatul Alina Gorghiu, dar şi preşedintele Tribunalul Specializat Cluj, Flavius Moţu.

ministru3 Manifestarea a fost organizată de Ministerul Justiţiei şi Tribunalul Specializat Cluj, printre temele abordate aflîndu-se procedura regularizării, medierea, contestaţiile privind tergiversarea procesului şi accentuarea eficienţei căilor de atac în Noul Cod Civil. Ministrul Justiţiei le-a spus participanţilor că, în prezent, una dintre problemele cu care se confruntă justiţia, este este lipsa încredere în acest sistem atît din partea celor care apelează la justiţie cît şi din partea celor care fac parte din sistemul judiciar. El a anunţat că ministerul pe care-l conduce va demara un proiect ce vizează creşterea încrederii în justiţie, precizînd că Mecanismul de Coperare şi Verificare ar putea fi folosit pentru a crea un mecanism în acest sens. Ministrul a afirmat că, în opinia sa, pentru creşterea încrederii în justiţie lucrurile trebuie privite atît din perspectiva încrederii cetăţenilor în sistemul judiciar, cît şi din perspectiva încrederii magistraţilor în propriul sistem. ‘’Lucrurile sînt undeva la mijloc. (…) Cred că e nevoie de o resetare a comportamentului magistraţilor, dar pentru asta e nevoie, de multe ori, de un stimul din exterior. Putem găsi răspunsul din exterior pentru a-i face pe magistraţi să rămînă în mijlocul cetăţenilor, conectaţi la problemele cetăţii. (…) Dacă nu avem încredere unii în alţii, nu vom schimba nimic. Justiţia are un rol central şi aşa trebuie să şi rămînă“, a afirmat Cazanciuc. El a mai precizat că magistraţii ar trebui să aibă un dialog permanent cu toate celelalte profesii din domeniul juridic, respectiv cu avocaţii, notarii executorii, mediatorii. Tot pentru a cîştiga încredere, Cazanciuc a spus că justiţia trebuie să sprijine mediul de afaceri          printr-o practică unitară şi termene mai scurte. „E nevoie de educaţie pentru a nu încărca inutil actul de justiţie. Şi e nevoie de o economie sănătoasă, care să susţină justiţia şi educaţia. (…) Avem o datorie faţă de mediul de afaceri. Avem nevoie să-l sprijinim. Cum putem să sprijinim mediul de afaceri? Printr-o practică unitară, prin termene scurte, prin încercarea de a crea un mediu sănătos, concurenţial. Nimic altceva“, susţine ministrul Cazanciuc.

Acesta a mai arătat că magistraţii trebuie să se implice şi în educaţie, precizînd că în acest sens ministerul pe care-l conduce va încheia un parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru ca orele de educaţie civică de la clasele VII şi VIII să fie predate de judecători. Potrivit ministrului, vor fi predate noţiuni simple, de bază, legate de justiţie.
“Vor învăţa ce înseamnă o normă, ce consecinţe sînt pentru nerespectarea unor norme, în măsura în care poţi să ai acest dialog la clasa a VII-a sau a VIII-a. În cadrul unor ore de educaţie civică, unde se vorbeşte despre organizarea societăţii, cu siguranţă putem vorbi şi despre justiţie”, a afirmat Cazanciuc.

Conform acestuia, profesorii vorbesc deja la cursuri despre aceste aspecte, însă elevii ar putea înţelege mai bine justiţia şi consecinţele nerespectării unor reguli dacă învaţă noţiunile de la judecători şi procurori. Proiectul va începe după semnarea unui protocol între cele două ministere, iar judecătorii şi procurorii care vor preda educaţia civică vor fi voluntari. Robert Cazaniuc a spus că în contextul vizitei sale la Cluj-Napoca, a vizitat Palatul de Justiţie, precizînc că a rămas impresionat de felul în care arată spaţiile în acre se defăşoară actul de justiţie. ‘’Palatul de Justiţie din Cluj-Napoca e o dovadă clară a ceea ce înseamnă mărire şi decădere. Cu siguranţă e nevoie de investiţii, dar şi de inovaţii. Puteţi să fiţi un reper nu doar pentru Cluj, ci şi pentru toată ţara în ceea ce înseamnă infrastructură de justiţie. Voi folosi cîteva imagini din sălile de judecată din Cluj pentru a le prezenta partenerilor europeni tradiţia din România legată de justiţie. Nu înfăptuim justiţia fiindcă ne spune MCV-ul, ci pentru că avem tradiţie“, a afirmat ministrul Robert Cazanciuc.
C.P.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare