Mineralele şi sănătatea noastră de zi cu zi

minerale_1Mineralele sînt elemente nutritive necesare organismului pentru a funcţiona corespunzător şi pentru a se menţine puternic. Mineralele, ca şi vitaminele, sînt nutrienţi importanţi care se găsesc în produsele alimentare, dar  principala diferenţă constă în faptul că  vitaminele sînt substanţe organice (conţin elementul carbon) şi mineralele sînt substanţe anorganice. Acestea din urmă  sînt esenţiale pentru funcţionarea corectă a organismului nostru. Mineralele pot fi prezente ca ioni (electroliţi), sau combinate cu compuşi organici. Ele se împart în două grupe: minerale esenţiale şi microminerale.

1. Mineralele esenţiale (Macroelemente)  se regăsesc în aproximativ toate celulele organismului şi sînt implicate în menţinerea homeostazei generale şi funcţionarea normală a organismului. Din această grupă fac parte: calciul, magneziul, sodiul, potasiul, fosforul şi clorul, ale căror dezechilibre acute pot avea chiar potenţial letal. Se recomandă asimilarea a 100 mg de minerale esenţiale în alimentaţie, zilnic. Mineralele majore există în alimente, mai ales sub formă ionică pozitivă (sodiu, potasiu, calciu) sau negativă (clor, sulfaţi, fosfaţi), dar şi în compoziţia diverselor molecule organice şi contribuie cu 60-80% la masa anorganică solidă a corpului uman.

2. Micromineralele (Oligoelemente) sînt micronutrienţi – elemente chimice – necesari organismului uman în cantităţi foarte mici, de mai puţin de 100 mg/zi doar. Din această categorie fac parte: fierul, cobaltul, cuprul, iodul, manganul, seleniul, zincul, vanadiul  şi molibdenul.

Ca şi funcţii, mineralele, per ansamblu, sînt elemente chimice inactive, dar în organism sînt necesare pentru construirea ţesuturilor, pentru declanşarea contracţiilor musculare, reactivităţii nervoase, sau pentru coagularea sîngelui. De asemenea, ele  ajută la menţinerea echilibrului acido-bazic care păstrează pH-ul organismului neutru. Mineralele sînt substanţe anorganice importante pentru activitatea celulară, enzimatică şi pentru unii hormoni, pentru buna funcţionare a muşchilor, oaselor, nervilor şi echilibrul acidobazic. Fie că este vorba de îndepărtarea tulburărilor de somn şi irascibilitate, de alungarea stărilor infecţioase virale, a afecţiunilor reumatice inflamatorii, sau de păstrarea tonusului muscular, ele sînt  esenţiale pentru un organism sănătos, pentru că prin minerale se asigură vigoarea şi energia şi chiar ne vor ajuta să trăim mai multă vreme sănătoşi. Multe dintre aceste minerale nu sînt produse de organism, motiv pentru care este vital să ne alimentăm într-un mod cît mai corect şi să integrăm în regimul nostru mîncăruri care să ofere corpului substanţele necesare vieţii.

Mineralele sînt disponibile în unele surse alimentare, însă concentraţiile sînt mai mari în ţesuturile de origine animală. Deşi în cantităţi limitate, ele sînt prezente în cele mai diverse alimente (carne, ouă, lapte, vegetale, fructe, unele făinoase şi chiar  în unele dulciuri) şi tocmai de aceea, asigurarea unei alimentaţii variate este condiţia majoră a satisfacerii necesităţilor organismului nostru.

Organismul poate depozita cantităţi mici de minerale, dar pentru a compensa consumul zilnic trebuie să consumăm alimentele ce le conţin pe acestea. O alimentaţie sănătoasă ar trebui să conţină 5-12 porţii de cereale şi grăunţe, 5-10 porţii de legume şi fructe în fiecare zi.

Mineralele reprezintă aproximativ 4% din greutatea totală a corpului. Unele sînt prezente în concentraţii mari în schelet şi dinţi, însă trebuie specificat că ele se găsesc în tot corpul nostru, în interiorul celulelor şi in mediul care le înconjoară, dizolvate în fluide.

Beneficiile pe care ni le aduc MINERALELE se pot rezuma astfel:

– calciul şi fosforul susţin creşterea structurii osoase;

– sodiul şi potasiul menţin echilibrul electrolitic, controlează absorbţia, distribuţia, reţinerea şi eliminarea apei în şi din organism, potasiul intervenind  la desfăşurarea normală a activităţii muşchilor;

– fierul contribuie la oxigenarea celulelor şi este cel mai important element pentru formarea hemoglobinei din globulele roşii.

– iodul este un element esenţial al hormonilor tiroidieni care influenţează de fapt dezvoltarea intelectuală.

– cromul contribuie la eliminarea glucozei  din sînge şi converteşte grăsimile, carbohidraţii şi proteinele în energie;

– cuprul ajută la folosirea fierului în organism;

– magneziul menţine sănătatea şi funcţionalitatea muşchilor,  aparatului cardio-circulator, a sistemului nervos şi osos şi e util în lupta antiaging;

– manganul produce enzime cu rol în metabolizarea proteinelor şi a grăsimilor;

– molibdenul este cofactor pentru o serie de enzime care catalizează importante transformări chimice ale ciclurilor de carbon, azot şi sulf;

– siliciul face parte dintr-o serie de minerale benefice frumuseţii şi esteticii oaselor, dinţilor  şi pielii.

Mineralele şi oligoelementele  joacă deci  în organismul nostru roluri cruciale. Practic, de ele depind reacţiile vitale de la nivel celular, ele reprezentînd parte din enzimele care catalizează reacţiile din celulele noastre.

Dezechilibrele minerale nu pot fi adesea monitorizate cu testele uzuale de sînge  (obişnuite de laborator), pentru că în sînge mineralele petrec puţin timp, ele regăsindu-se la nivel celular mai ales. Dezechilibrul chimic sau nutriţional, cu care se confruntă organismul nostru, este cel mai periculos pentru sănătate, deoarece el poate să apară fără să genereze simptome o perioadă lungă de timp. Frecvent, diferitele dezechilibre minerale  pot favoriza în corp multe tulburări precum:

– insomnii – Bor, Calciu

– palpitaţii – Calciu

– irascibilitate, nervozitate – Magneziu

– boli cardiovasculare – Seleniu, Cupru, Magneziu

– senzaţie de lipsă de aer – Calciu

– tulburări de respiraţie şi oboseală – Cupru

– stări depresive, apatie, irascibilitate – Calciu, Magneziu

– stare de oboseală – Bor, Crom, Magneziu

– disfuncţii la nivelul  colonului –  Sodiu, Potasiu şi Magneziu

– parestezii  în membre, contracturi musculare nedorite  şi cîrcei – Calciu şi Magneziu

– dereglări ale  ciclului menstrual – Calciu, Magneziu

– tulburări de menopauză – Seleniu, Bor

– infertilitate – Seleniu, Vanadiu, Zinc

– creşterea colesterolului( dislipidemii)  – Cupru , Crom

– diabet – Crom, Vanadiu

– cataractă – Seleniu, Cupru

– osteoporoză – Calciu, Magneziu, Bor, Cupru, Vanadiu

– culoare şi aspect tern al părului – Cupru, Seleniu

– piele ridată prematur– Cupru, Seleniu.

Asigurarea unui aport corect de minerale în organism  se va  realiza, dacă se ţine cont  de următoarele sfaturi medicale:

– Optează pentru alimente în stare crudă, care au vitaminele şi mineralele necesare unei vieţi normale;

– Renunţă la băuturile răcoritoare carbogazoase,  care au conţinut ridicat de fosfaţi şi E-uri;

– Minimalizează consumul de zahăr, alcool şi cafea,  care duc la scăderea potasiului din corp, urmat de scăderea nivelului de calciu, prin urină;

– Atenţie la excesul de pîine, dulciuri  şi paste făinoase, care reduc absorbţia calciului;

– Hidratează-te corect şi bea 2 l lichide pe zi;

– Redu consumul de sare, care folosită în exces duce la pierderea potasiului şi a calciului;

– Fă expunerea corectă  la soare, pentru că  altfel se reduce potenţialul de asimilare a calciului;

– Evită stresul, oboseala prelungită prin nesomn nocturn adecvat ;

– Acordă timp corect  activităţii fizice, care altfel  favorizează disfuncţii organice , inclusiv un metabolism deficitar al calciului.

Trebuie să inţelegem, deci, că mineralele sînt elemente anorganice esenţiale desfăşurării proceselor biologice din corpul nostru. Ele ajută organismul nostru să se dezvolte armonios şi să rămînă cît mai multă vreme sănătos.

Dr. Liana Monica Deac

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare