Microregiunea Cîmpia Transilvaniei are o nouã conducere

Apãrutã în 2007 ca o structurã organizatoricã capabilã sã sprijine comunitãţile locale din comunele Cãianu, Cãmãraşu, Cãtina, Cojocna, Geaca, Mociu, Palatca, Suatu şi Ţaga, în pregãtirea, promovarea şi implementarea de proiecte necesare creãrii, modernizãrii şi extinderii infrastructurii locale, dar mai ales, sã obţinã finanţãri interne şi externe în derularea acestor programe, conducerea microregiunii consideră cã şi-a îndeplinit pe deplin obiectivele propuse.

În analiza fãcutã zilele trecute, de reprezentanţii constituanţi, s-a desprins ideea cã se lucreazã bine în domeniul accesãrii de fonduri europene cu care au fost şi sînt finanţate cîteva proiecte esenţiale în zonã, însã mai apar şi unele obstrucţii şi nemulţumuri ce au pus pe gînduri, în special, conducerile comunelor Suatu şi Cojocna, care s-au gîndit dacă să mai participe în continuare la aceastã asociere microregionalã de dezvoltare. Se pare cã animozitãţile au fost depãşite, dat fiind faptul cã obiectivele asumate de ACT sînt mult mai accesibile pentru îmbunãtãţirea condiţiilor de viaţã a celor 23 de mii de locuitori din cele peste 50 de sate asociate.

În raportul anului 2011, prezentat de directorul microregiunii, doamna Angela Bereschi, am reţinut cã, în tot acest timp, s-a urmãrit elaborarea şi implementarea unei strategii de dezvoltare economico-socialã durabilã, cu luarea în considerare a intereselor comunitãţilor locale, au fost susţinute iniţiativele zonale din domeniile social, economic, cultural, turistic şi al protecţiei mediului, asigurarea accesului populaţiei la informaţii şi surse de finanţare, iar colaborarea inter-regionalã, între membrii asociaţiei şi alţi parteneri, este beneficã. Aici, au fost nominalizate bunele relaţii statornicite cu DADR Cluj, AMPNDR Cluj, Consiliul Judeţean, Fundaţia Civitas, APIA Apahida, Asociaţia Crescãtorilor de Animale a Judeţului Cluj, ISU Cluj, Agenţia de Mediu, Universitatea de ştiinţe Agricole, CJCPCP Cluj etc.

Tot în 2011, a fost implementat proiectul „Dezvoltare durabilã în Cîmpia Transilvaniei prin strategii viabile”, proiect finanţat de UE, prin care s-a urmãrit îmbunãtãţirea procesului de luare a deciziilor la nivelul Administraţiilor publice locale şi creşterea capacitãţii de planificare şi mobilizare a resurselor locale prin utilizarea metodelor de planificare strategicã bazatã pe participarea comunitãţilor locale. Au fost organizate, în cadrul proiectului, o serie întreagã de activitãţi de instruire şi formare pe segmentele planificãrii strategice, elaborarea politicilor publice, managementul proiectelor, crearea parteneriatelor etc. De asemenea, se aflã în stadiul de finalizare un alt proiect: „Reţea de alimentare cu apã şi canalizare în localitãţile Sîntioana, ţaga, Geaca şi Lacu”, cu termeni de dare în folosinţã în mai 2012.

Dat fiind faptul cã mandatul de conducere al ACT este de un singur an, pentru preşedinte şi cei doi vice-preşedinţi, Asociaţia a împuternicit primarul comunei Ţaga, Romulus Mîrza, sã îndeplineascã funcţia de preşedinte în acest an calendaristic, iar vice-preşedinţi au fost aleşi primarii din comunele Cãian – Vasile Pop, şi Palatca – Ioan Hulduşan.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare