Mario Vargas Llosa, la UBB: Literatura dă sens lumii şi îmbogăţeşte viaţa oamenilor

llosaÎn discursul de mulţumire rostit cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, scriitorul peruan Mario Vargas Llosa a făcut o incursiune în evoluţia civilizaţiei umane, ;i a mărturisit că datorează totul în viaţă muncii sale de scriitor şi că nu se poate opri din scris.

Laureat a numeroase premii internaţionale, printre care şi premiul Nobel, distins cu titlul de Doctor Honoris Causa de universităţi de prestigiu din întraga lume, scriitorul peruan Mario Vargas Llosa a primi acest titlu şi din partea Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, în cadrul unei ceremonii care a avut loc luni, şi la care au participat, alături de membri ai corpului academic clujean, oameni de cultură şi studenţi, soţia autorului şi ambasadorul republicii Peru în România.

Discursul importantului scriitor peruan a reprezentat o incursiune în civilizaţia umană, evoluţia acesteia fiind privită prin prisma literaturii. “Nu am fi ieşit din grote şi caverne fără ficţiune. Graţie ei ne-am simţit stimulaţi să ne construim vieţi distincte. Ficţiunea nu este doar distracţie, este motorul neconformismului uman, este drumul spre societăţi avansate, mai aproape de simţul justiţiei. Aceasta este raţiunea pentru care toate regimurile care au dorit să controleze viaţa, fie că au fost de dreapta, fie de stînga sau dictaturi militare, au văzut în ficţiune un inamic şi au încercat să controleze literatura. Ficţiunea scriitorului era pentru aceste dictaturi un real pericol”, a spus Mario Vargas Llosa, care a adăugat că datorează acest titlu “muncii sale de scriitor” şi că nu se poate opri din scris. “Tot timpul scriu ceva, nu mă pot opri. Literatura are rolul de a da sens lumii şi de a ne îmbogăţi viaţa”, a afirmat marele scriitor peruan, care a ţinut să adauge că această distincţie “implică şi un mandat în viitor, de rigoare în munca intelectuală şi în atitudinea civică”.

Ceremonia a fost deschisă de rectorul UBB, acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, care a afirmat că universitatea din Cluj-Napoca “trăieşte azi poate unul dintre cele mai frumoase şi spirituale momente din istoria sa post-decembristă şi dintotdeauna”, accentuînd asupra recunoaşterii operei scriitorului peruan în România, care este, ca şi ţara din care provine autorul, “o lume de la marginea latinităţii”. Laudatio a fost citită de decanul Facultăţii de Litere a UBB, Corin Braga, care a prezentat opera şi personalitatea lui Mario Vargas Llosa. „Minciunile adevărate ale lui Mario Vargas Llosa sînt inspirate de realismul magic, de romanul cavaleresc, de literatura exploratorilor care vorbesc despre paradisul terestru, de folclorul amazonian şi de literatura spaniolă veche. Mario Vargas Llosa face o pledoarie pentru adevărul ficţiunii, consideră că fantezia este un dar demonic care deschide o prăpastie între ceea ce suntem şi ceea ce vrem să fim.” a afirmat Corin Braga. Ultimul cuvînt i-a revenit tot rectorului Ioan Aurel Pop, care a remarcat, referindu-se la cei prezenţi în sală: “De azi, sîntem unici în lume: am fost atinşi cu toţii de o aripă de înger”.

Fără nici o exagerare, domnia sa are perfectă dreptate.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare