Lucrările la parcul tehnologic Liberty Center încep din toamnă

Prima fază a lucrărilor la parcul tehnologic Liberty Center Technological Park, care va ocupa spaţiul fostei fabrici de mobilă „Libertatea”, vor începe în această toamnă şi vor dura circa un an.

Prima fază a lucrărilor implică reabilitarea clădirilor care vor fi păstrate din fabrica „Libertatea”, şi care vor totaliza circa 7.000 de mp de spaţii pentru birouri, cafenea şi alte facilităţi. Investitorul, Fribourg Development, estimează că lucrările vor dura circa un an, după care se va trece la faza a doua a proiectului, care presupune realizarea clădirilor noi, în final ansamblul urmînd să aibă, în total, 35.000 mp de spaţiu util. Ion Sturza, preşedintele Fribourg Investments afirmă că valoarea totală a proiectului este estimată la circa 26 milioane euro şi că investitorul are, în prezent, întreaga capacitate de finanţare. „Nu vrem să facem în Cluj un proiect imobiliar în plus, ci un parc tehnologic. Este un proiect similar cu cel din Silicon Valley şi să ştiţi că ideea nu este chiar atît de utopică. Vrem să atragem aici companii din domenii de vîrf, în special IT şi comunicaţii” a mai spus Sturza, care a dezvăluit că deja există cereri pentru spaţiu din partea unor companii cunoscute, unul dintre atuurile proiectului fiind spaţiile mari oferite, între 1.000 – 2.500 mp pe etaj.

Denumirea de „parc” se potriveşte nu doar din punct de vedere tenhic – este vorba de un parc tehnologic, care va oferi spaţiu pentru firme – ci şi imaginii de ansamblu a proiectului, care se află, la modul propriu, într-un adevărat parc, înţesat de spaţii verzi, spaţii pentru sport şi un lac. De altfel, aceasta pare a fi principala calitate a proiectului cîştigător, care a respectat cerinţele investitorului, ca ansamblul să fie amplasat într-o zonă deschisă, aerisită.

Arhitectura este un domeniu foarte subiectiv, aşa că şi aprecierile asupra unui proiect sau altul trebuie tratate ca atare. În acelaşi mod trebuie privită şi această reacţie referitoare la proiectul propus de Chapman Taylor, care îmi pare unul mediocru, fără farmec, deja îmbătrînit şi foarte departe de ceea ce se face la ora actuală în arhitectura mondială. Dar, poate că, după finalizare, proiectul va arăta mai bine decît pe hîrtie, deşi de obicei se întîmplă invers.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare