Liga 1 – RETROSPECTIVĂ 2011. CFR Cluj, echipa cu cei mai mulţi străini utilizaţi

    • Liga 1 este o veritabilă maşină de tocat tehnicieni, în cele 18 etape scurse din ediţia 2011-2012 activînd 27, cei mai mulţi la „cenuşăreasa” campionatului, CS Mioveni, care a început sezonul cu Ionuţ Popa, l-a continuat cu Ilie Stan, Constantin Staicu, Mihai Stoichiţă, Mihai Stoica şi Marian Pană
• CFR Cluj a mizat pe cei mai mulţi fotbalişti străini, respectiv 20, în timp ce Universitatea Cluj pe 7
• Renan Garcia (CFR) este unul din cei doar patru jucători integralişti în cele 18 etape, în care au putut fi văzuţi 446 de fotbalişti, care au contorizat cel puţin un minut

În primele 18 etape ale campionatului intern de fotbal au activat pe cele 18 bănci tehnice un număr total de 27 de antrenori principali. Reiese că şase echipe au operat schimbări la nivelul băncii tehnice, în timp ce 12 grupări nu au făcut modificări în acest sens, preferînd…stabilitatea. Au terminat prima parte a campionatului la aceeaşi echipă: Jorge Costa la CFR Cluj, Constantin Enache la Ceahlăul Piatra Neamţ, Laurenţiu Diniţă la Concordia, Liviu Ciobotariu la Dinamo, Cristian Pustai la Gaz Metan, Dorinel Munteanu la Oţelul, Petre Grigoraş la Pandurii, Valeriu Răchită la Petrolul, Răzvan Lucescu la Rapid Bucureşti, Ionuţ Badea la Universitatea Cluj, Viorel Hizo la FC Vaslui şi Alexandru Pelici la Voinţa Sibiu. Ediţia 2011-2012 a Ligii 1 a început cu cinci debutanţi la nivelul băncii tehnice: Pepe Murcia, Constantin Enache, Laurenţiu Diniţă, Valeriu Răchită şi Daniel Timofte. Spre deosebire de alţi ani, în actuala stagiune au activat doar patru tehnicieni străini: Jorge Costa (Portugalia) la CFR Cluj, Ronny Levy (Israel) la Steaua Bucureşti, Pepe Murcia (Spania) la FC Braşov şi Maurizio Trombetta (Italia) la FCM Tg. Mureş. Campioană la schimbat antrenori, 5 la număr, este lanterna roşie a clasamentului, nou-promovata CS Mioveni, pe a cărei bancă tehnică au stat Ionuţ Popa, Ilie Stan, Constantin Staicu, Mihai Stoichiţă, Mihai Stoica şi Marian Pană. Hazliu este faptul că la trei echipe de Liga I, un antrenor demis a fost repus în drepturi, după o perioadă de timp: Tibor Selymes la FC Astra, Ionuţ Badea la Universitatea Cluj şi Daniel Isăilă la FC Braşov.

  Dinamo şi CFR, echipele cu cele mai multe victorii
Dinamo Bucureşti a încheiat prima jumătate a campionatului pe prima poziţie, cu o zestre de 40 de puncte, cîinii fiind urmaţi de CFR Cluj. În fond, echipele cu cele mai multe victorii, cîte 12.
La polul opus se situează Sportul Studenţesc, Concordia Chiajna şi CS Mioveni, cu cîte două succese. Aceasta din urmă este lider detaşat la…înfrîngeri. Piteştenii au 13. Cele mai puţine înfrîngeri, doar 2, se află în dreptul liderului Dinamo. Cele mai multe rezultate de egalitate, 8, le-a înregistrat Sportul Studenţesc, în timp ce cele mai puţine egaluri, cîte 3, au CFR Cluj, FC Vaslui, Gaz Metan şi CS Mioveni. Steaua şi Pandurii Tg. Jiu ocupă primul loc într-un clasament al victoriilor înregistrate pe teren propriu, ambele avînd cîte 7, în timp ce Sportul Studenţesc este echipa cu cele mai puţine victorii în propriul fief. „Gaşca nebună” are una singură, dar ce victorie, 1-0 cu FC Vaslui. Rapid Bucureşti este singura formaţie care n-a suferit vreo înfrîngere pe teren propriu. La capitolul victorii în deplasare conduce Dinamo, cu 7.  FC Braşov, Concordia Chiajna şi CS Mioveni n-au obţinut victorii în deplasare.

Rapid are cel mai bun atac
În primele 18 etape ale actualei ediţii a campionatului naţional de fotbal s-au marcat 380 goluri, ceea ce înseamnă o medie de 21 de goluri pe etapă, respectiv 2,34 pe meci. Cel mai bun atac îl deţine Rapid Bucureşti, cu 37 de goluri. La polul opus se situează Voinţa Sibiu, Concordia Chiajna şi CS Mioveni, cu cîte 12 goluri marcate. Cea mai bună apărare s-a dovedit cea a lui Dinamo Bucureşti, care a primit doar 10 goluri, iar cea mai slabă a celor de la CS Mioveni, care a încasat 42 de goluri. Din totalul de 380 de goluri, 43 au fost marcate din penalty, 12 au fost înscrise direct din lovituri libere, iar 8 au fost autogoluri.

Renan Garcia de la CFR, printre integraliştii turului
Doar patru jucători au fost integralişti în cele 18 etape scurse. Concret, aceştia au contorizat 1.620 minute. Aşadar, cei mai utilizaţi fotbalişti au fost Mário Felgueiras, Cristian Munteanu (ambii de la FC Braşov), Renan (CFR Cluj) şi Cristian Bălgrădean (Dinamo). În 18 etape au jucat nu mai puţin de 446 fotbalişti. Cei mai mulţi jucători, cîte 28, au folosit CFR 1907 Cluj, Gaz Metan Mediaş, CS Mioveni şi Steaua Bucureşti, în timp ce Universitatea Cluj a utilizat cei mai puţini, 21. Patru jucători au evoluat pentru două echipe de prim-eşalon Bud (CFR Cluj şi Gaz Metan), Grecu (Pandurii şi Universitatea Cluj), Tiberiu Bălan (Sportul Studenţesc şi Steaua) şi Băjenaru (Steaua şi Astra Ploieşti). Alţi şase jucători au plecat la alte formaţii în timpul turului: Dominguez (de la FC Braşov la Unión La Calera), Torje (de la Dinamo la Udinese), Hubutia (de la Gaz Metan la Samsunspor), Nicoliţă (de la Steaua la AS Saint-Etienne) şi Halisson (de la FCM Tg. Mureş la Gil Vicente), plus Vladu (de la CS Mioveni la CSMS Iaşi).

    Sportul Studenţesc, echipa care n-a contat pe străini
Din totalul celor 446 fotbalişti care au jucat în prima parte a campionatului, 96 sînt debutanţi. Cei mai mulţi străini, 20, i-a avut CFR Cluj. La polul opus a fost Sportul Studenţesc, singura echipă fără nici un străin. Din punctul de vedere al naţionalităţilor, provenienţa acestora este următoarea: 28 din Brazilia, 19  din Portugalia, 13 din Serbia, 9 din Argentina, 7 din Bosnia-Herţegovina, 6 din Nigeria, 5 din Senegal, 4 din Muntenegru, 3 din Bulgaria, Côte d’Ivoire, Italia, Slovacia, 2 din Chile, Franţa, Republica Moldova, Olanda, Slovenia, Spania, 1 din Albania, Angola, Burkina Faso, Insulele Capului Verde, RD Congo, Danemarca, Elveţia, Georgia, Ghana, Grecia, Iordania, Japonia, Kenya, Lituania, Macedonia, Polonia şi Zimbabwe. Iată lista cu străinii folosiţi de CFR Cluj în primele 18 etape: Nuno Claro, Nuno Diogo, Camora, Ricardo Cadu, Daniel Fernandes, Beto, Rui Pedro (toţi din Portugalia), Lionn, Renan Garcia, Rafa Bastos, Ronny, Weldon Andrade (toţi din Brazilia), Sixto Peralta (Argentina), Modou Sougou (Senegal), Pantelis Kapetanos (Grecia), Roberto De Zerbi, Felice Piccolo (ambii din Italia), Emanuel Koné (Côte d’Ivoire), Celestino (I. Capului Verde) şi Dominique Kivuvu (Angola). Feroviarii se vor despărţi sigur în această iarnă de Roberto De Zerbi şi Daniel Fernandes. În urma CFR-ului se află FC Vaslui şi FC Braşov, cu 15, respectiv 13 jucători străini folosiţi.  Universitatea Cluj s-a bazat pe 7 străini, respectiv pe Szukala (Polonia)Germania), Steven Pelé, Nasser Menassel (ambii din Franţa), Gaston Mendy (Senegal), Gabriel Machado (Brazilia), Nwakaeme Tony (Nigeria) şi Elias Bazzi (Argentina). Machado va evolua în returul campionatului la Steaua Bucureşti, sub formă de împrumut.
Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare