Liberalii clujeni organizează dezbaterea publică a ACTA

Preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, va organiza, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru cercetarea Abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senat, o dezbatere pe tema Acordului de Combatere a Contrafacerii (ACTA).

„Am decis să ofer cadrul pentru organizarea unei astfel de întîlniri deoarece încă de la semnarea tratatului au fost foarte multe voci nemulţumite faţă de o decizie a Guvernului care îi priveşte în mod direct pe cetăţeni. Subiectul ACTA mi-a atras atenţia odată cu creşterea valului de proteste în mediul digital şi extinderea lor la nivel stradal, culminînd cu protestul din 11 februarie, cînd, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, s-au adunat aproximativ 2.000 de oameni, iar pe mediile de socializare acţiunea de protest a adunat peste 30.000 de persoane. De asemenea, am primit o serie de scrisori de protest la Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii, al carei preşedinte sînt. Vreau prin acest demers să mediez o relaţie normală şi firească între autorităţile semnatare din partea statului şi cetăţenii afectaţi, repet, în mod direct de prevederile lui”, a declarat Nicoară joi, în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta a subliniat că după ce va avea materialele în urma dezbaterii, va utiliza pîrghiile pe care le are în calitate de senator, respectiv de preşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii, respectiv va adresa întrebări, interpelări, sau chiar va iniţia un proiect legislativ.

„Rolul meu nu este acela de a contesta sau de a susţine ACTA! Rolul meu este acela de a-i sprijini pe cei care sînt nemulţumiţi, în demersul lor, de altfel firesc. Consider absolut inadmisibilă atitudinea autorităţilor care refuză orice fel de dialog chiar şi atunci cînd oamenii ies în stradă cu ceva concret, pe o vreme atît de neprietenoasă. Nu este normal  să fie ignoraţi de Guvern, în condiţiile în care Polonia, apoi Bulgaria, au blocat ratificarea tratatului, pe care iniţial îl semnaseră, ca urmare a presiunilor venite din partea populaţiei”, a arătat senatorul liberal.

 „După cum ştiţi, criticile au venit în special din partea societăţii civile, dar şi din partea unor actori politici importanţi, printre care şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz, care afirma că «echilibrul necesar între protejarea copyright-ului şi protejarea drepturilor fundamentale ale utilizatorilor de internet este foarte prost reprezentat de acest tratat»”, a subliniat Nicoară.

Liberalii clujeni solicită Guvernului României să suspende la rîndul său Tratatul ACTA, să prezinte publicului larg conţinutul acestuia şi să-l supună dezbaterii publice, să ceara reformularea lui în aşa fel încît să existe un echilibru între valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală şi protejarea libertăţii de exprimare, a secretului corespondenţei, a vieţii private. În cazul în care modificarea acordului nu mai este posibilă, liberalii propun ca Executivul să ceară europarlamentarilor români  să voteze împotriva acestuia.

„România a semnat Tratatul ACTA la Tokio într-un secret desăvîrşit, fără a încerca măcar o clipă să aducă la cunostinţa opiniei publice din ţară intenţia sa şi mai ales conţinutul acestei înţelegeri internaţionale. Ceea ce contribuie la «dezechilibrul» acestui document este posibilitatea pe care o au titularii drepturilor de autor  de a solicita furnizorilor de internet să ia măsuri de restricţionare sau chiar de blocare a accesului la internet împotriva celor suspectaţi de încălcarea acestor drepturi. Acest fapt se va putea realiza  prin – şi aici intervine abuzul şi încălcarea gravă a dreptului la viaţa privată şi la protecţia datelor cu caracter personal – monitorizarea traficului internauţilor. Ceea ce este de neacceptat”, a afirmat şi deputatul liberal, Horea Uioreanu.

De asemenea, liderii liberalilor clujeni au precizat că pentru o înţelegere cît mai clară a ceea ce înseamnă ACTA şi implicaţiile tratatului, la dezbaterea anunţată vor fi invitate persoane cu notorietate in mediul online şi nu numai – în general oameni direct afectaţi de prevederile acordului. Între aceştia se numără Sergiu Biriş, fondatorul Trilulilu.ro. De asemenea, pe lista invitaţilor se numără şi instituţiile statului din domeniu, respectiv Ministerul Comunicaţiilor, Oficiul Român pentru Drepturi de Autor, precum şi Instituţia Prefectului Judeţului Cluj.

Evenimentul va avea loc miercuri, 22 februarie, în Sala Europa a Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, începînd cu ora 16.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare