Kievul încearcă să găsească noi abordări în problema livrărilor de gaz

Nezavisimaia Gazeta

Legea adoptată recent de parlamentul ucrainean, privind reorganizarea companiei “Naftogaz Ukrainî”, este menită să ducă la îndeplinire cererea Comunităţii Energetice Europene, la care s-a raliat Ucraina. Deputaţii ucraineni au creat condiţii pentru împărţirea “Naftogaz” în mai multe structuri independente juridic, în funcţie de activitate: extracţie, transport sau comercializare de gaz. Controlul asupra procesului de reorganizare va fi asigurat de guvern, care nu mai este obligat să-şi pună de acord fiecare pas cu parlamentul. În acelaşi timp, deputaţii au interzis privatizarea companiilor şi structurilor afiliate care vor fi create pe baza actualei “Naftogaz”.

În mod formal lucrurile nu s-au schimbat: înfiinţarea unui consorţiu cu Gazprom în vederea administrării sistemului de transport al gazului rămîne imposibilă, deoarece legislaţia ucraineană nu prevede posibilitatea transferării unor pachete de acţiuni către o companie străină sau care nu este de stat. Cu toate acestea, legea votată de parlamentul ucrainean conţine unele breşe juridice, care permit revenirea la tema înfiinţării unui consorţiu cu Gazprom.

Pe de altă parte, Kievul nu a renunţat nici la jocurile energetice cu Uniunea Europeană (UE). În timp ce Ianukovici discuta cu Putin, premierul ucrainean Nikolai Azarov se plîngea de Rusia membrilor Consiliului de observatori al Strategiei europene de la Ialta. Azarov a declarat că, în pofida faptului că se află mai departe de Rusia, Polonia primeşte gaz rusesc la preţul de 310 dolari pe mia de metri cubi, în timp ce Ucraina, chiar dacă este un stat vecin Rusiei, cumpără gaz la preţul de 546 de dolari.

Experţii se aşteaptă că în perioada 11-12 mai, cînd la Ialta se va desfăşura un nou summit al Strategiei europene, partea ucraineană va încerca să implice în negocierile cu Rusia influenţi parteneri europeni. Potrivit directorului Agenţiei pentru modelarea de situaţii, Vitali Bala, în condiţiile date, întrevederea dintre Ianukovici şi Putin este extrem de importantă. Partenerii ar putea evita o nouă confruntare şi ar putea discuta preventiv căi de ieşire din impas în negocierile pe marginea problemei gazifere: “Pot exista unele acorduri, poate fi dat un anumit semnal pozitiv. Însă, guvernele celor două ţări mai trebuie să lucreze la proiect, ca şi Gazprom şi Naftogaz”.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare