Khalifa al-Thani – emirul “marii puteri” a Qatarului

El Pais

Emirul Qatarului, Hamad bin Khalifa al-Thani, concentrează în mîinile sale o fabuloasă putere economică şi care suscită invidia altor capitale arabe şi neliniştea Occidentului. “Kissingerul arab”, emirul Khalifa al-Thani este ceva mai mult decît un diplomat al deşertului. Este, între multe altele, patronul postului Al Jazyra, cea mai influentă televiziune musulmană şi una din principalele din lume.

Fondul său Suveran controlează hotelurile de lux din Europa şi ocupă poziţii strategice în banca occidentală, distribuţie şi sport. În Orientul Mijlociu, Qatarul este, de la începerea Primăverii arabe, loc de întîlnire pentru toţi musulmanii care cer ajutor: palestinieni, libieni, egipteni şi opozanţi sirieni, toţi bat la porţile palatului său. Diplomaţia dolarilor săi în Occident şi covorul său zburător pe care îl admiră Orientul trezeşte invidii şi deconcertează. Într-o zi este lăudat de SUA, ca marele prieten al ţării, iar în altă zi este criticat pentru ajutorul dat islamiştilor.

Emirul Khlaifa al-Thani vrea mai mult după ce a parcurs toate fazele puterii politice, economice şi mediatice. Iar gloria lui sînt cei 300.000 de supuşi care au cel mai înalt venit pe cap de locuitor din lume (peste 100.000 de dolari, dublu faţă de americani). Peninsula de 11.437 de kilometri pătraţi are 2 milioane de locuitori, majoritatea imigranţi veniţi din India şi Sri Lanka să muncească şi care nu au cetăţenie. Micul emirat este al treilea producător mondial de gaze naturale, după Iran şi Rusia, şi primul în gaz lichefiat. Hamad bin Khalifa al-Thani, azi în vîrstă de 60 de ani, a studiat la exclusiva academie militară britanică de la Sandhurst. În 1995, a dat o lovitură de palat împotriva tatălui şi a devent noul emir al Qatarului.

Programul său reformist de monarh binevoitor a devenit o realitate, cel puţin pe teren economic. Capitala, Doha, este un oraş al viitorului şi o mecca a banilor. Spre deosebire de Arabia Saudită, pactul lui Al-Thani cu clerul sunnit wahabbit, cel mai radical al islamului, se bazează pe o relaţie inegală, care permite ţării să se bucure de mai multe libertăţi publice. Emirului îi place foarte mult sportul. Este cunoscut pentru turneele sale de golf şi de tenis din ţară şi pentru cursa de Formula 1. Generozitatea sa atrage cei mai buni sportivi profesionişti. Micul emirat va găzdui Campionatul Mondial de Fotbal din 2022. Din cauza căldurii, stadioanele vor fi complet acoperite şi dotate cu aer condiţionat. Sportul i-a adus şi prestigiu. Al-Thani a salvat Fotbal Club Barcelona de numeroasele datorii prin contractul de copatronare realizat prin intermediul Qatar Foundation. Nu acelaşi lucru s-a întîmplat şi cu compania aeriană Spanair, la care emirul a decis să renunţe.

Emirul are acţiuni la Paris Saint-Germain, echipa preşedintelui Sarkozy, la magazinul Harrods din Londra, la luxosul Royal Savoy Hotel din Lausanne şi deţine părţi importante din Volkswagen şi Porsche, la băncile Barclays şi Crédit Suisse, la editura franceză Lagardère şi multe alte firme care se adapă la capitalurile avide ale Fondului suveran din Qatar. Bijuteria coroanei este însă televiziunea Al Jazyra, un proiect la scară mare, înfiinţat în 2001, ca replică arabă la postul CNN, pentru care emirul Qatarului a contat pe bunăvoinţa şi priceperea unor profesionişti arabi şcoliţi în Occident.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare