Jazz

Winter Groove cu Nicolas Simion & Sorin Romanescu Duo

sîmbătă, 27 decembrie, 20.00, Yolka

Orice întîlnire cu cei doi cunoscuţi şi apreciaţi muzicieni se înscrie în sfera evenimentelor de marcă, a evenimentelor care nu trebuie ratate sub nici o formă. Şi nu trebuie deoarece dialogurile sax – chitară rămîn repere ale virtuozităţii interpretative, repere ale măistriei în arta improvizaţiei.

Niolas Simion (compozitor, saxofonist, aranjor, band leader) şi Sorin Romanescu (compozitor, sound designer) cîntă împreună din 2009, cînd scot albumul Transylvanian Jazz, album pentru orice colecţie de profil.

Cu siguranţă la revenirea lor pe scena de la Yolka (Piaţa Unirii 21), vom avea parte de un program de ample sonorităţi şi nu este exclus să ascultăm mişcarea a V – a din prima Suită pentru viloncel de Bach, compoziţii de Jancsy Korossy şi Miles Davis (2014 a fost pentru jazz anul Tribute to Miles Davis , respectiv Tribute to Jancsy Korossy), blues – uri, o salsa balcanică, colinde, compoziţii de Nicolas Simion şi Sorin Romanescu nu în cele din urmă, dialoguri vii, încărcate ideatic, momente în care virtuozitatea şi arta improvizaţiei sînt la ele acasă.

Demostene ŞOFRON

Jazz

Virgil Mihaiu, Ambasador al Zilei Internaţionale a Jazzului la Cluj – Napoca !

Clujul onorează în premieră absolută pentru oraş şi ţară, două mari evenimente. Primul s-a derulat nu cu mult timp în urmă, Ziua Mondială a Vocii.Al doilea este cel de marţi, 30 aprilie, Ziua Internaţională a Jazzului/International Jazz Day, zi care are un Abasador pe măsură, conf. dr. Virgil Mihaiu (Academia de Muzică ‘Dima’ Cluj – Napoca).

Scriitor, eseist, estetician, jazzolog, diplomat (fost director al Institutului Cultural Român din Lisabona), Virgil Mihaiu este numele familiar iubitorilor de jazz, nu de azi, nu de ieri… Ar fi suficient de amintit faptul că Virgil Mihaiu a fost redactor al publicaţiei ‘Jazz Forum’ (perioada 1981 – 1992), revista Federaţiei Internaţionale de Jazz cu sediul la Varşovia, pentru ca din 2001 încoace să fie primul est – european cooptat în colegiul redacţional al publicaţiei pilot pentru jazzul mondial, ‘Down Beat’.

În anul 1985, la Editura Albatros, Virgil Mihaiu publica “Cutia de rezonanţă. Eseuri despre jazz din perspectiva culturii actuale”, primul volum care lărgea tematica de bază, jazzul. În paginile sale, Virgil Mihaiu abordează evoluţiile spre sincretism în artele deceniului 8, specificul naţional în jazz, fascinaţia instrumentelor, jazzul în patria lui Chopin, jazzul românesc la început de deceniu,…, în paginile cărţii regăsindu-se nume de mare rezonanţă, Johnny Răducanu, Aura Urziceanu, Richard Oschanitzky, John McLaughlin, Jack De Johnette,…

Vă propun un singur citat din “Cutia de rezonanţă”, “jazzul este un spaţiu al dezvoltării imaginative eliberate de constrîngeri, o ars nova a timpului nou, trăit şi reformulat cu intensitate. O definiţie rigidă e greu de conceput datorită marii sale capacităţi de adaptare la mutaţiile epocii. În spirit şi înfăţişare, jazzul comunică aspecte esenţiale4, substraturi sufleteşti inexplicabile specifice unei civilizaţii care, printre atîtea alte finalităţi, are de aflat căile spre un autentic limbaj universal, spre armonizarea relaţiilor interumane şi intercomunitare, ameliorarea raporturilor dintre om şi mediu, redimensionarea însăşi a condiţiei umane, pe măsura progreselor fără precedent înregistrate de gîndire” (pagina 9).

Marţi, 30 aprilie, vom aniversa pe scena Operei Maghiare din Cluj-Napoca, Ziua Internaţională a Jazzului. Va fi o zi cu programe atractive, derulate în mai multe spaţii, pe marginea programului urmînd să revin în ediţia următoare a cotidianului nostru, cînd voi prezenta şi invitaţii concertului, Elena Mîndru Quintet, Mood Quartet, Budapest Jazz Orchestra.

Demostene ŞOFRON

 

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare