Italia: Planul de urgenţă privind romii trebuie anulat

L’Espresso

Consiliul de Stat din Italia a declarat ilegal decretul prin care, în mai 2008, preşedinţia Consiliului de Miniştri a instituit starea de urgenţă privind nomazii în Campania, Lazio şi Lombardia, extinsă ulterior la Torino şi Veneţia. În acest fel se anulează evacuările, recenzările şi transferurile din tabere. Milioane de euro riscă să fie irosite. Urgenţa nomazi nu mai există.

Din toată această afacere cîştigătorul real este “European Roma Rights Centre Foundation”, asociaţia internaţională care luptă pentru drepturile romilor. Preşedintele ei, Rob Kushen, a declarat: “Italia este singura ţară europeană care a creat adevărate ghetouri din iniţiativa statului. Declarînd starea de urgenţă, guvernul a echivalat simplul fapt de a fi rom cu un delict. Sperăm ca noul premier Mario Monti să profite de această oportunitate pentru a promova în sfîrşit o integrare autentică”.

Lovitura Consiliului de Stat a fost explicată: simpla prezenţă a romilor nu provoacă nicio “perturbare a ordinii şi siguranţei publice în zonele vizate”. Pe scurt, alarma socială nu a existat. A fost creată prin decret. Potrivit judecătorilor de la Palatul Spada (Consiliul de Stat), Roma şi Milano au încălcat articolul 16 din Constituţie, care garantează libertatea de circulaţie.

“Vom cere noului ministru al justiţiei, Anna Maria Cancellieri, să repropună un nou decret privind nomazii, subliniind însă că urgenţa în curs nu este socială, ci igienico-sanitară”, a declarat Sveva Belviso, viceprimarul Romei care răspunde de politicile sociale. “Planul nostru nu este unul punitiv, ci vizează doar îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale persoanelor care locuiesc în tabere”, a precizat ea.

În realitate, Consiliul de Stat le acordă primarilor o “amnistie” pentru toate actele semnate de comisarii extraordinari. “Puterea comisarului ne-a permis accelerarea procesului şi proceduri simplificate”, a mai spus viceprimarul Romei. Tocmai datorită acestor puteri a fost înfiinţată noua tabără din La Barbuta.

Potrivit asociaţiei “21 iulie”, tabăra, care de la mijlocul lunii decembrie ar fi găzduit 650 de romi şi şinti, se află într-o zonă “improprie pentru o aşezare umană din cauza condiţiilor igienice, aerului insalubru şi poluării acustice”. Tabăra din La Barbuta a costat, potrivit calculelor asociaţiei, circa 10 milioane de euro. Pînă în prezent, planul privind nomazii din Roma a costat peste 30 de milioane de euro – 19,5 de la Ministerul de Interne, 5 milioane de la Regiune şi 8 milioane de la Primăria Romei. Primele consecinţe ale hotărîrii au apărut deja, avînd în vedere că trei licitaţii de încredinţare a lucrărilor de restructurare a trei tabere vor fi anulate.

În trei ani de planuri privind nomazii, Milano, Roma şi Napoli au cheltuit milioane de euro pe recensăminte, demolări de tabere ilegale, construire de noi tabere şi cursuri de formare. La Napoli şi Milano, unde, între timp, consiliile locale s-au schimbat, sentinţa este primită mai favorabil decît la Roma. Cu toate acestea, răspunsul rămîne acelaşi: planul merge înainte, deşi cu puteri ordinare, nu extraordinare.

La Napoli, construirea a trei noi tabere – în Via delle Industrie, Via Sambuco şi Via Argine – s-a blocat. Un şantier s-a deschis deja, iar celelalte urmau să se deschidă la începutul lui 2012. Costul total: 13,6 milioane de euro finanţate de Ministerul de Interne.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare